ZADAR- U zadarskom kazalištu jučer je najavljena premijera predstave Lice tako da su glumci kao i redatelj neuobičajeno jedva što rekli o svojim ulogama i o tome kakvu su predstavu napravili na nikad kraćoj konferenciji za novinare.

Ravnatelj HNK Renato Švorinić, koji je izabrao dramu ruskog autora Aleksandra Galina, pohvalio se da će Lica biti hrvatska praizvedba.-  Zanimljiv je to tekst, žanrovski neodređen a mi smo ga odredili kao romantičnu tragikomediju, kazao je Švorinić koji je pozvao Zorana Mužića da režisera predstavu. Zagrebački redatelj govorio je jučer na konferenciji za novinare o Galinu kao autoru koji je njemu do sada bio nepoznat. Mužić je otkrio iz prijevoda teksta koji je naručen za zadarsku predstavu kod Marte Schwaiger, kako je Galin jako utjecajan pisac s obzirom u kakvim su se teatrima izvodila njegova djela. Od redatelja Lica doznalo se kako je to tranzicijska drama, kazališni izazov te dvostruka ironija u zadarskoj interpretaciji.

Ona pripada glumcima koji su jučer bili namjerno ili ciljano tajanstveni. Jasna Anić je (toliko brzo, op.a) rekla kako je ona napravila svoja lica pa će se vidjeti hoće li to biti remek djelo ili zlodjelo, komedija ili tragikomedija. Zbog zaštite osobnog identiteta ne bi pričao o svojoj ulozi jer mi je život ugrožen, bio je suzdržan Alen Liverić. Žana Bumber je za svoju ulogu tek rekla kako je ona košuta među divljim zvijerima. Neka to analizira kolega Davor koji je u predstavi psihijatar, prepustila je zadarska glumica riječ nešto više rječitijem Davoru Jurešku. - Jasna i Alen u predstavi pričaju o tome tko sam ja, pa ovaj put znam koga igram. Psihijatar koji liječi pijance pa se i sam zarazi. Kako je moj kolega Alen rekao u prošloj predstavi da pijan čovjek ne može igrati pijanca kao ni mrtav čovjek mrtvaca. Ljudi u kojima alkoholne pare probude plemenitost ili umjetnost duše i psihijatar koji je dovoljno širokogrudan da takve ljude prihvati i da im pomogne pa i da život s njima provede - takvim ljudima u čast ja ću se truditi što bolje odigrati svoju ulogu. obećao je Jureško.

Domagoj Bašić na violini i harmonikaš Dražen Habuš svirat će uživo.

Nakon premijere i reprize u Zadru, Lica će gostovati u Mostaru gdje zadarskog kazalište svake godine gostuje na Danima Matice hrvatske, najavila je producentica Jadranka Svaguša.