U ponedjeljak, 1. travnja 2019. godine u Gradskoj loži s početkom u 19 sati otvorit će se izložba „Izvori" akademskog slikara iz Zadra Mirka Marušića.

Riječ je o drugoj samostalnoj izložbi kojom autor predstavlja ciklus slika koje upozoravaju na nebrigu prema prirodi. Izložba će biti otvorena za javnost do 10. travnja 2019.

- Protagonisti Marušićevih slika su ljudi u skafanderima i gas maskama u okruženju kataklizme, požara naftnih polja, nuklearne katastrofe, općega uništavanja i ekološke propasti ("Žuti tragovi", "Izvori čovjekovog postojanja", "U korak s kontaminacijom"). Čovjek u žutim rukavicama je drvosječa koji upravo sječe stabla i čini ekocid. Opisao nam je i prirodu: "Jezik prirode" i "Forme prirode" savršena je priroda ili bi to trebala biti, a čovjek bi trebao biti njezin imanentni dio od Jean - Jacquesa Roussseaua, a ne njezin uništavatelj što je danas. Zato je Mirkova naslikana priroda frenetična. Vibracije su svuda u polju slike, kao simbol prirode koja vrišti za spas. Mirkovo slikarstvo bitno određuju dvije riječi: energija i modernost. Zato njegove slike naprosto treba doživljavati, jer i jesu rezultati unutarnjega doživljavanja svijeta i života, a ne u njima tražiti nalickanu ljepotu po ukusu svačijega empirijskog dopadanja, kazao je o izložbi dr. sc. Enes Quien, profesor sa Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu.