Prošlog tjedna don Mario Soljačić imenovan je novim voditeljem Stalne crkvene umjetnosti Zlato i Srebro Zadra. On je nakon teologije završio studij na tadašnjem Filozofskom fakultetu a lani je doktorirao na humanističkom poslijediplomskom - tzv. mentorskom studiju Sveučilišta u Zadru. Oni koji ga poznaju malo duže kažu da je prilično nekomunikativna osoba, po čemu će biti bitno drugačiji od svog prethodnika don. Pave Kere.
No, ono što će obilježiti početak novog zaduženja don Soljačića, koji će nema sumnje biti i dalje župnik u Briševu, jeste sređivanje statusa SICU-a.
Zadarska izložba srednjovjekovne umjetnosti stvorena je zahvaljujući Miroslavu Krleži koji je bio zaštitni znak poslijeratne obnove Zadra. Nakon više od pola stoljeća, Ministarstvo kulture pokušat će jedinstvenu izložbu Zlato i Srebro Zadra staviti u određeni model muzejske djelatnosti. Nakon stupanja na snagu Zakona o muzejima u srpnju 2018., od strane Ministarstva kulture obavljeni razgovori s Gradom Zadrom i Nadbiskupijom o trenutačnoj poziciji i potrebama SICU-a.
Novo vodstvo SICU trebalo bi poduzeti radnje koje bi pozicionirale SICU kao muzej vjerske zajednice sukladno Zakonu o muzejima. U skladu s odredbama Zakona o muzejima Ministarstvo kulture će nastaviti financirati programe SICU-a te sudjelovati u planiranju razvoja i financiranju postava zajedno s ostalim suosnivačima. Detaljni odnosi suosnivača kao i njihova prava i obveze uredit će se ugovorom, navodi se u informaciji koju smo dobili iz Ministarstva kulture. Ugovor na osnovu kojeg još uvijek funkcionira izložba koja se nalazi od samog početka u Benediktinskom samostanu sv. Marije sklopljen je 29. ožujka 1967. godine

Nakon imenovanja voditelja analizirat će se stanje u SICU i dogovoriti sastanak svih suosnivača. Iako je njih do sada bilo više osnivača među kojima i Zadarska nadbiskupija kojoj je dano pravo da bira ravnatelja isključivo među svećenicima, samo Ministarstvo kulture i Grad Zadar godišnje financiraju izložbu sa po 750 tisuća kuna.

Pregrubom za javnost držim formulaciju da "SICU postaje vjerski muzej" jer će biti organiziran u skladu s još nepotpunim državnim zakonima o muzejskoj djelatnosti, napisao nam je na naš upit o značenju novog statusa izložbe akademik Igor Fisković, predsjednik po starom Savjeta a po novom Upravnog vijeća SICU-a.

Noć muzeja na razini Hrvatske organizira Hrvatsko muzejsko društvo, a muzeji i galerije participiraju u njoj svojom odlukom. Nadamo se da će ubuduće i SICU sudjelovati u Noći muzeja, kako bi građani Zadra i njihovi gosti mogli uživati u jedinstvenom kulturnom blagu Zadra, poručili su iz Ministarstva kulture na našu opservaciju kako su mnogi građani tražili Zlato i Srebro Zadra u zatvorenom prostoru.