Međunarodni centar za podvodnu arheologiju (MCPA Zadar) već dugi niz godina poduzima brojne akcije s ciljem popularizacije podvodne kulturne baštine, a jedan od takvih događaja je i Dan otvorenih vrata MCPA za blagdan Sv. Nikole.

Svim posjetiteljima vrata će biti otvorena u četvrtak, 6. prosinca od 9 do 14 h, a obilazak nekadašnje crkve sv. Nikole biti će obogaćen pričama o bogatoj prošlosti kompleksa koju će svim zainteresiranima ispričati stručno osoblje MCPA Zadar. Osim crkve sv. Nikole posjetitelji će u Galeriji podvodne arheologije MCPA uz vodstvo podvodnih arheologa imati priliku pogledati izložbu "Hrvatska podvodna baština".

Posebnost ovogodišnje manifestacije je i u tome što će se omogućiti građanima da doniraju predmete vezane uz podvodnu kulturnu baštinu ili pomorsku tradiciju. Poklonjeni predmeti svoju bi priču mogli pričati u Galeriji podvodne arheologije MCPA, a u budućnosti će obogatiti postav Prezentacijskog centra podvodne arheologije. Ovim plemenitim činom građani će amfore iz svojih regala ili sidra iz dvorišta spasiti od propadanja, a ujedno će omogućiti da i naredne generacije mogu uživati u hrvatskoj podvodnoj baštini.