S dolaskom jeseni stižu i izvasezonske aktivnosti organizacije SEA Silba Environment Art pod zajedničkim nazivnikom SOS Silba off Season. Ova programska platforma okuplja različite umjetničke, edukativne i ekološke aktivnosti na otoku Silbi izvan turističke sezone, namijenjene prvenstveno lokalnom stanovništvu otoka koje provodi organizacija Silba Environemnt Art u suradnji sa lokalnim i nacionalnim instituacijama, organizacijama, inicijativama i pojedincima.

Protekli tjedan zajedno s Akademijom primjenjene umjetnosti u Rijeci i Umjetničkom akademijom u Splitu organizirana je umjetnička kolonija Zimmer is our Gallery. Desetak studenata pod mentorstvom profesora i umjetnika Petre Mrše, Eliana Otta i Gabriel Hensche radili su site-specific umjetničke projekte na otoku, a završne prezentacije imali su u četvrtak, 27. rujna, tako što su napravili privremene galerijske projekte u privatnim kućama lokalnog stanovništva.

U prvom tjednu listopada radi se treću po redu radionica suhozidne gradnje i sadnje kapara MOCIR KAPAR #3, već tradicionalno u suradnji s udrugom Dragodid, a ovogodišnji voditelji radionice su Andro Nigoević, Mario Zaccaria, Romina Tominić i Sean Robert Kennedy.

Projekt Dragodid je inicijativa fokusirana na proučavanje i primjenu tehnika, materijala i struktura predajnog (narodnog, tradicijskog) graditeljstva na našem kršu. Ishodište projekta je selo Dragodid na otoku Visu, a glavne aktivnosti su organizacija suhozidnih graditeljskih radionica i popularizacija suhozidne tehnike gradnje. Na Silbi su već treći put te ćemo nastaviti obnavljati oštećene suhozide na južnoj strani otoka, i napraviti još nekoliko kapareta, tobolastih suhozidnih tvorevina koje smo sami osmislili za potrebe sadnje kapara.

SILBA ENVIRONMENT ART je umjetničko - ekološka multimedijalna platforma koju su osnovali zaljubljenici u Silbu i njezine prirodne i kulturne ljepote. Već desetljećima otok Silba poznat je kao „otok umjetnika" jer je oduvijek privlačio ljude željne mira i tišine u kojoj mogu stvarati svoja umjetnička djela, i stalno iznova oduševljava nove generacije ljudi, te smo 2010. godine osnovali neformalnu umjetničku platformu unutar koje zajedno stvaramo i radimo na poboljšanju uvjeta, nabavci tehničkih potrepština i logističkoj pomoći ostalim zainteresiranim ljudima iz cijelog svijeta koji žele provesti neko vrijeme na Silbi u radu na vlastitim ili zajedničkim umjetničkim, kulturnim, ekološkim i projektima održivog razvoja, u suradnji s lokalnim organizacijama i ljudima, a u svrhu unaprijeđenja života na otoku. Od 2015. godine Silba Environment Art registrirana je kao umjetnička organizacija pri Ministarstvu kulture RH.

Organizaciju SEA Silba Environment Art podržava Zaklada Kultura nova, a programe financiraju Ministarstvo kulture, Grad Zadar i Županija zadarska, uz pomoć i podršku Turističke zajednice mjesta Silba, Pokreta otoka, inicijative Silba Vibra i sponzorstvo agencije Mia tours i konobe Alavija.