Zadarska plesačica suvremenog plesa Marija Šćekić, utemeljiteljica umjetničke organizacije Histeria nova i promotorica vertikalnog plesa, premijeru svoje nove plesne predstave "Alka - ples slobode" imat će sutra, 18. kolovoza na južnim zidinama Tvrđe Stari Grad u Sinju s početkom u 21h.

Projekt obnove zidina Starog grada otvorio je vrata gradu Sinju za priključenje udruzi "European Walled Towns" koja podupire i skrbi o zajedničkim interesima utvrđenih gradova diljem Europe. Naime, Stari Grad je autentična povijesna lokacija na kojoj se odvila bitka kojom je Sinj obranjen od Osmanlija. U spomen na bitku svake godine održava se viteško natjecanje Alka, manifestacija koja je uvrštena na popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva. Prema legendi, za vrijeme obrambene bitke 1715., na zidu utvrde ukazala se Gospa Sinjska, što mjestu daje poseban značaj za vjernike.

U predstavi Alka ples slobode, autorica svojim osebujnim umjetničkim izrazom i suvremenom estetikom stvara trodimenzionalnu iluziju kretanja arhitekture prostora. Vertikalnim plesom i 3D mappingom, autorica povezuje materijalni i nematerijalni aspekt kulturne baštine te skreće pozornost na kulturno-povijesni značaj ovog važnog lokaliteta.


View on YouTube

Prije predstave, umjesto uvodne riječi nastupiti će Dunja Knebl i bend Kololira a nakon izvedbe posjetitelji će moći uživati u etno ambijentu benda Veja i nastaviti druženje s umjetnicima uz prigodni domjenak.

Predstava se odvija u sklopu 303. Dana Alke i Gospe Sinjske u organizaciji Kulturnog umjetničkog središta i Grada Sinja u suradnji s Umjetničkom organizacijom Histeria Nova. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj a održava se u organizaciji Kulturnog središta i Grada Sinja u suradnji sa Umjetničkom organizacijom Histeria Nova.