Na sjednici Županijske skupštine u četvrtak na dnevnom redu bit će prijedlog programa javnih potreba u kulturi Zadarske županije za 2018. godinu. Sveukupno se na Poziv za predlaganje javnih potreba prijavilo 112 udruga, 4 trgovačka društava, 21 fizičkih osoba, 8 jedinica lokalne samouprave, 15 ustanova i 3 vjerske organizacije s ukupno 248 programa.

Formalne uvjete ispunilo je 15 ustanova, 13 jedinica lokalne samouprave, 70 udruga, 4 trgovačka društva, 15 fizičkih osoba i 3 vjerske organizacije sa 180 programa, od kojih je Povjerenstvo za ocjenjivanje prijavljenih programa javnih potreba u kulturi županije za 2018. godinu, na svojoj sjednici održanoj dana, 28. veljače 2018. pozitivno ocijenilo 202 programa.

Za Narodni muzej Zadar županija će izdvojiti 7,9 milijuna kuna, od čega najveći dio ide za osnovnu djelatnost muzeja - 4,9 milijuna. Kneževa palača dobit će 1,67 milijuna,a na začelju su po potrebama Prirodoslovni i Etnološki odjel s po tridesetak tisuća. Kazalište lutaka dobit će 7,6 milijuna kuna, od čega 1,5 milijuna ide za održavanje zgrade, a novost je Festival Mediteraneo, kojeg će se financirati s 244 tisuće kuna.

Ustanove i udruge i u ovoj godini pripremaju šarolik program, pa će tako Županija, manjim ili većim iznosom, pomoći izložbu Bruna Milića, znanstveni skup o Ivanu Berčiću i don Luki Jeliću, nabavu knjižne i neknjižne građe za brojne knjižnice u županiji, večeri folklora, različite prigodne koncerte, plesne priredbe, Dane Petra Preradovića, Muul fest 2018., Fjaka film festival, Umjetničku koloniju "Lazaret", Raspivano Bibinje...

Velik dio odlazi na izdavaštvo pa tako saznajemo kako će se financirati zbirke pjesama Na krilima bure Marina Fuzula, zbirka Kristine Zubčić, izdavanje glagoljskih matica i madrikula, tiskanje izabranih djela Tomislava Marijana Bilosnića, knjige "Zadarski laureati - Pola stoljeća dodjeljivanja javnih priznanja", autora Romana Segarića, glasila Društva zadarskih Arbanasa "Arbanaški Librić", Ukrajinsko - hrvatskog rječnika, Zbornika o Joji, knjige Matice Zadrana "Po čemu je Zadar poznat kao prvi..."