Nekoliko mjeseci od objave romana Adolescenti trogloditi u Hrvatskoj i dan uoči objavljivanja njene zbirke književnih djela Vezivanja, francuska književnica Emmanuelle Pagano stiže u Hrvatsku. Od 31. svibnja do 4. lipnja gostovat će na četiri književna susreta od kojih će dva održati u Zadru. Inače, ovo gostovanje odvija se u sklopu manifestacije Rendez-vous, festival Francuske u Hrvatskoj. 

Prvo zadarsko gostovanje književnica će imati 1. lipnja u 14,30 sati na Sveučilištu u Zadru, uz prevoditeljicu Ursulu Burger Oesch. Susrest će se sa studentima i nastavnicima francuskog jezika i književnosti i razgovarati o pisanju i prevođenju. Moderatorica razgovora je prof. Vanda Mikšić.

Istog dana, u večernjim satima, gostovat će u Gradskoj knjižnici Zadar gdje će promovirati svoju knjigu Adolescenti trogloditi. U promociji uz književnicu sudjeluju Ursula Burger Oesch, Branko Čegec, Vanda Mikšić, Roberto Vodanović Čopor. Druženje počinje u 19 sati.

Emannuelle Pagano (1969) suvremena je francuska autorica koja je dosad objavila desetak proznih djela. Roman Adolescenti trogloditi nagrađen Europskom nagradom za književnost 2009., objavljen je u hrvatskom prijevodu Ursule Burger Oesch u izdanju Menadar Medija 2014. prošle godine. Prevoditeljica upravo finalizira prijevod autoričina prozngo djela Vezivanja. U časopisu Tema (5-6,2014.) objavljene su i dvije kratke priče iz zbirke Lisicu golim rukama, u prijevodu Valentine Bregovac, studentice prevoditeljstva na Sveučilištu u Zadru.