Brakovi u doba antičkog Rima su bili dogovarani. Žene prije braka nisu smjele pogledati drugog muškarca, ali nigdje ne postoje zapisi da im je bilo zabranjeno «gledanje» žena.

Muškarci su imali zabranu gledanja tuđih žena, ali smjeli su ići u javnu kuću te spolno općiti s robovima i to oba spola. Homoseksualnost je prolazila put od prihvaćanja do kritike, a bila je prisutna kako među carevima tako i među pukom. Prostitutke su se morale registrirati, prijaviti svoje pravo i umjetničko ime, a car Kaligula uveo im je plaćanje poreza.

Sve navedene informacije prezentirala je zainteresiranoj zadarskoj javnosti dr. Kornelija A. Giunio na sinoćnjem predavanju kako su Rimljani doživljavali erotiku i kakav je bio njihov ljubavni život, koje je održano u Arheološkom muzeju Zadar.

Opći je stav kako su Rimljani imali puno liberalniji stav prema erotici, koju treba striktno razlikovati od pornografije. Od erotike se nije bježalo, bila je prisutna u svakodnevnom životu i s njom su se djeca upoznavala od najranije dobi. Brakovi su bili dogovoreni između roditelja, a u njih su mogla stupiti djeca već od dvanaest godina.

- To se prije svega odnosilo na djevojčice, dok su dječaci kasnije stupali u brak, činjenica je iz prakse koju je iznijela Giunio te pokazala da je i Antika znala da muškarci kasnije sazrijevaju od žena.

Žene su bile u početku podređene muškarcima. Odraz je to patrijarhalnog društva u kojem je otac imao neograničenu moć nad cijelom obitelji. S vremenom su žene dobile veću slobodu i mogućnost da udru šakom o stol kad im prekipi.

- Žena se mogla razvesti od svog muža te pokupiti svoj miraz. Razvodi su tada bili puno jednostavniji, bez papirologije. Ženu u provođenju njene odluke nitko nije mogao spriječiti, rekla je Kornelija A. Giunio.