Nakon poduže stanke u dramskoj sezoni, u petak 30. siječnja u Velikoj dvorani HNK Zadar gostuje predstava HNK u Šibeniku, Veliki Manevri u tijesnim ulicama.

Tekst Ive Brešana na scenu je postavio Vinko Brešan, dok dramaturgiju potpisuje Željka Udovičić Pleština.


Kao polazište za svoj «obračun» s karakternim manama vlastitih junaka, Ivo Brešan i ovaj je put odabrao klasika čijim se zapletima u svojoj dramskoj literaturi često koristi: Williama Shakespearea. U odnosu na izvornik, premješta radnju ove komedije zabune, i to na fizičkom ali i na mentalnom planu. Naime, ti se «veliki manevri» odigravaju u upravo tijesnim ulicama Šibenika dvadesetih godina prošlog stoljeća, a karakteri poprimaju prepoznatljive tipološke osobine dalmatinskog podneblja. Tako u nizu komičnih situacija susrećemo cijelu galeriju likova iz Šibenika, ali i Trogira, Drniša... uvijek spremnih na šalu, na intrigu, ali i bespoštednu osvetu ako ih izvrgnemo poruzi ili poniženju. No unutar duhovitih situacija, zaigranosti ove predstave čiji opori mediteranski humor tjera na smijeh jer prepoznajemo i svoje i tuđe mane, krije se i filozofska zapitanost o suodnosu sna i jave. Na jednostavan i stoga bolan način postavljaju se pitanja o ljudskoj prirodi, o našem identitetu.


Propali student Lujo odluči, zahvaljujući situaciji, provesti eksperiment i provjeriti je li moguće uvjeriti čovjeka da jest ono što nije, odnosno da je njegov život samo san. U realizaciju plana uključuje se i gostioničar Tafra, a sve zbog osvete trgovcu Prebandi koji nije htio svoju mlađu kćer Cvitu dati za Tafrina zaostalog sina Dunka. U igru zamjene identiteta uvlače prijatelje, ali i pijanca i lutalicu kojeg nitko ne poznaje - Drnišanina Bagaru, kojega predstavljaju kao bogatog plemića. Tako se oko Prebande i njegovih kćeri zavrti priča prepuna duhovitih zapleta i peripetija...