Prvi put nakon 2004. godine ("Ta divna splitska noć" Arsena Ostojića), jedan će se hrvatski film natjecati za Europskog Oscara.

Humoreska "Svećenikova djeca" Vinka Brešana nominirana je za prestižnu nagradu Europske filmske akademije, i to u novouvedenoj kategoriji Najbolja europska komedija. Tako je ove subote objavljeno u sklopu Festivala europskog filma u Sevilli.

Megahit Vinka Brešana nalazi se u konkurenciji sa posljednjim ostvarenjima jednog Pedra Almodovara ("Putnici ljubavnici") i Susanne Bier ("Sve što trebaš je ljubav"), kao i s filmom "Dobro došli, Predsjedniče!" Riccarda Milania.

"Svećenikova djeca" treći je hrvatski projekt u konkurenciji za statuicu EFA-e nakon "Krhotina" (1991.) Zrinka Ogreste i "Te divne splitske noći", koji su konkurirali za "najbolji mladi europski film", a našem redatelju uspjelo je ono što, recimo, nije Srđanu Dragojeviću, autoru regionalnog blockbustera "Parada".

Brešanova vjera u "Svećenikovu djecu" i njegovo samopouzdanje, kojim je neki dan zračio kad nam je dao izjavu za "Slobodnu", pokazali su da imaju puno pokriće.