Zadar je od danas bogatiji za Austrijsku knjižnicu dr. Alois Mock. Tim povodom održana je svečanost na Sveučilištu u Zadru uz veličanstveni glazbeni program u kojem su nastupili Gudački kvartet Zadarskog komornog orkestra te studentska klapa Študija.

- Osobita mi je čast i dužnost zahvaliti Republici Austriji i Veleposlanstvu te prijateljske zemlje što su omogućili da ovu instituciju imamo upravo na Sveučilištu i u našem gradu u kojem se gotovo na svakom mjestu njegove povijesne jezgre mogu vidjeti tragovi njegove austrijske uljuđenosti i kulture. Neka zauvijek živi prijateljstvo naših dviju država, a duh kulture zauvijek živi među onima koji u nju budu svraćali i napajali se iz njezina fundusa, rekao je prof. dr. Ante Uglešić, rektor Sveučilišta u Zadru zahvaljujući svima koji su pomogli da projekt zaživi.

Kao izaslanica ministra znanosti, obrazovanja i sporta Željka Jovanovića Sabina Glasovac rekla je kako Ministarstvo podupire snažno nastojanje Sveučilišta u Zadru da svojom konkurentnošću uspije parirati na velikom i snažnom europskom prostoru znanosti i istraživanja.

Gradonačelnik Božidar Kalmeta izrazio je uvjerenje da će knjižnica zasigurno doprinijeti boljim odnosima Hrvatske i Austrije, odnosno konkretno suradnje Grada Zadar s tom prijateljskom državom.

Prigodni govor održala je i njena ekselencija magistra Andreu Ikić-Böhm, veleposlanica Republike Austrije u Republici Hrvatskoj. Zahvalila je posebno Sveučilištu u Zadru koje će, kako je naglasila pomoći da se produbi kulturna suradnja i mreža dviju država. Također je prenijela pozdrave dr. Aloisa Mocka koji nije mogao biti u Zadru, ali je zaželio da među studentima i profesorima germanistike bude veliki broj zainteresiranih čitatelja, koji će pohoditi Austrijsku knjižnicu dr. Alois Mock.

Na Trgu kneza Višeslava 9 svečano je prerezana vrpca u nazočnosti visokog izaslanstva Republike Austrije. Novoosnovana Austrijska knjižnica smještena je u moderno opremljenoj čitaonici Sveučilišta te obuhvaća oko 2.000 naslova i medija povezanih s Austrijom, koji su nabavljeni uz potporu sponzora Hypo Alpe Adria Bank, EVN, VIPnet i Styria.

Austrijske čitaonice već djeluju u Osijeku i Rijeci, a njihovo je otvaranje rezultat međudržavne kulturne suradnje Republike Austrije i Republike Hrvatske i financijske potpore Ministarstva vanjskih poslova Republike Austrije.