U srijedu 27. veljače u građanskom i kulturnom centru Acme, ul. N. Matafara 2, u 17 sati najavljujemo otvorenje izložbe 'Prvi narodi' renomiranog fotografa i zadarskog umjetnika svjetske reputacije Jose Špralje.

Fotografije su nastale 1991. godine za vrijeme održavanja Pow Wow-a, tradicionalnog godišnjeg okupljanja starosjedilačkih naroda američkog kontinenta. Pow wow Wikwenikong na otoku Manitoulin jedna je od najvećih i nastarijih takvih manifestacija tijekom koje narodi Velikih jezera, uz pjesmu, ples i druženje, nastavljaju tradiciju svojih predaka, slaveći život i odajući poštovanje Majci Zemlji.

Ovaj je ciklus fotografija izlagan u sklopu samostalne izložbe autora u Kulturnom centru Glendon koledža u Torontu 1992. godine, potom u zadarskoj Gradskoj loži 2000. godine. Preko 20 godina od njihovog nastanka, serija svevremenskih zapisa majstora Špralje, ispisanih u njemu svojstvenoj lirici i osjećaju za scensku događajnost, imaju za nas posebno značenje. U jeku aktualnih pokreta Prvih naroda, pozivaju na otkrivanje svijeta koji je preživio višestoljetni genocid i koji danas kao i pred 500 godina staje u obranu majke Zemlje iz odgovornosti za sva njena bića i slijedeće generacije ljudi.

Organizatori izložbe ovim se putem posebno zahvaljuju gospođi Eleni Špralja - Saldini na suradnji i prijateljstvu.

U nastavku dana, u 20.30 sati, ekologija u sridu donosi još jedan filmski naslov posvećen prvim narodima. Film Maurice Bulbuliana iz 1987. 'Dancing Around the Table' dokumentira borbu kanadskih aboridžina za priznavanjem njihovih osnovnih prava unutar kanadskog Ustava. Ustavne konferencije koji se odvijale u periodu 1983 i 1985 pretvorile su se u nešto više od izgovora za kultiviranje umjetnosti vrćenja u krug.

Program Acme 2013 ostvaren je uz potporu Zaklade Kultura nova.