U četvrtak 8. studenog u auli sportske dvorane '' Sutinska vrela'' u Podsusedu održana je autorska večer Luke Klapana multimedijalnog umjetnika podrijetlom iz Pridrage, koji inače živi, radi i umjetnički djeluje u Zagrebu. Da je njegova multimedijalnost nedvojbena posjetitelji su se mogli uvjeriti ne samo uživajući u razgledavanju slika iz ciklusa ''Primorski krajolici'' već i u njegovim nagrađivanim eksperimentalnim i dokumentarnim filmovima koji su se našli na repertoaru projekcije. Među prikazanima našao se i film ''Naš kruh'' ovogodišnji pobjednik SEFF-a međunarodnog festivala ekološkog filma koji se svake godine održava u Sisku, gradu koji nije slučajno domaćin jedinog hrvatskog festivala ovakvog tipa budući da se upravo Sisak najčešće povezuje sa onečišćenjem zraka i teškom industrijom. Taj Klapanov kratki film bio je najbolje prihvaćen od strane jedinog mjerodavnog žirija - publike baš kao i na ovoj autorskoj večeri održanoj u sklopu programa Podsusedskih svečanosti. Naime, radi se o zanimljivom opservacijskom dokumentarcu u kojem se skladno prožimaju scene rada i osamljeničkog života ostarjelog bračnog para tj. autorovih roditelja. Film je u cijelosti snimljen na lokalitetu u Pridragi, zapravo u roditeljskoj kući autora Luke Klapana. Na repertoaru projekcije našli su se još i ''Alternativa'', ''Prijatelji'', ''Dok je njene noge nose'' te film ''Ruke od kamena'', koji su također snimani na lokacijama u Pridragi i vezani su uglavnom za tradicijske običaje Pridražana.

Nakon projekcije filmova voditelj programa prof. Leo Prebanić najavio je nastup MVA ''Klas'' iz Podsuseda. Muški vokalni ansambl pod vodstvom g. Saše Ivacija svojim je klapskim pjevanjem među slike i filmove na autorskoj večeri Luke Klapana u potpunosti unio duh juga. O autorovu slikarstvu nazočnima je govorio likovni kritičar prof. Stanko Špoljarić ujedno i autor teksta u katalogu koji je između ostalog naveo kako je vjerojatno teško odrediti prvotno umjetničko opredjeljenje Luke Klapana. Da li je to film ili slikarstvo, pita se Špoljarić. Možda je najbolje filmske elemente tražiti u slikarstvu i obrnuto. Zasigurno mnogi kadrovi njegovih eksperimentalnih i dokumentarnih filmova nose određenu slikovitost kao što se i karakter filmskih sekvenci može naslutiti u njegovim slikama. Dakako ne doslovno, pa niti u sadržajnom smislu već jednostavno u srodnom senzibilitetu koji je poveznica u oba medija, istaknuo je prof. Špoljarić.

U znak zahvalnosti za izložbu slika koja ostaje otvorena do 25. studenog te za projekciju filmova u okviru 4. Podsusedskih svečanosti autoru Luki Klapanu u ime Organizacionog odbora Podsusedskih svečanosti g. Miljenko Golubić uručio je na poklon monografiju Podsused: vjerski život i tradicija, kulturno-povijesna, umjetnička i prirodna baština. Nakon ove iznimno zanimljive kulturne manifestacije nastavljeno je druženje uz bogat