Od 15. lipnja do 15. srpnja 2012. Zadrani će u Sv. Donatu moći vidjeti posljednju preokupaciju Henryja Jesionke jednostavnog naziva Ancient Cinema.

Radi se o reizgradnji antičkog rimskog filmskog projektora koji projicira prve antičke filmove. Osim oslikanih staklenih prizora, bit će izložene komponente samog projektora koje će dokazati optičku i mehaničku vjerodostojnost, a prikazivat će se i dokumentarni film o otkriću artefakata koji dokazuju ovo nevjerojatno otkriće. Pronašavši neobični metalni predmet nepoznate svrhe na buvljaku održanom ispred Sv. Donata, Jesionka je upućen u ninsku lagunu gdje je pronašao niz predmeta koji dokazuju njegovu teoriju: novčiće, dijelove glinene lampe te škrinju ručno oslikanih staklenih pločica. Jedan od pronađenih novčića, kao i dijelovi lampe te škrinja na sebi imaju znak sunca okruženog kvadrima, što upućuje na antički kult sunca. Povezujući pronađene predmete, Jesionka je došao do zaključka da bi njihova svrha doista mogla biti drevno prikazivanje filmova, što će premijerno i prikazati zadarskoj publici.

Ovaj projekt, u tradiciji kvalitetnih samostalnih izložbi suvremenih hrvatskih i svjetskih umjetnika u Sv. Donatu, odvija se u sklopu projekta Dolazak u baštinu u organizaciji Odjela za izobrazbu učitelja i odgojitelja Sveučilišta u Zadru te u suradnji s Arheološkim muzejom i Muzejom antičkog stakla u Zadru.