ZADAR - U kinu Pobjeda održana je konferencija za medije čija tema je bio internacionalni kazališni projekt koji će se realizirati kroz predstavu „Mjesto na kojem nismo bili" redateljice Natalije Manojlović.

Konkretno, riječ je o novoj predstavi Teatra Verdi koja je nastala u koprodukciji s Obrovačkim kulturnim ljetom, čiji dio se odvija u sklopu Artikulture u Kinu Pobjeda, dok se drugi dio održava u sklopu Obrovačkog kulturnog ljeta, 5. kolovoza, a koja će svoju premijeru imati na Zadru snova, 7. kolovoza u prostoru Kina Pobjede.

Predstava je internacionalni projekt nastao prema Motivima Žanine Mirčevske, u kojem sudjeluju glumci iz Slovenskog omladinskog gledališća, Teatra ITD, Igor Hamer, Sanja Zalavić, Jure Aras iz Zadarskog Kazališta lutaka, ekipa Teatra Verdi, Paola Slavica, Jelena Karoglan, Ivana Jenjić itd., rekao je Jure Aras.


- Osnovna okosnica ove predstave je to da okuplja ljude i kreativce iz različitih gradova, od Ljubljane, Zagreba, Splita do zadarske ekipe pa čak sve do Cordobe u Argentini. Prema motivima Žanine Mirčevski stvorili smo jedno mjesto gdje nismo bili, koje ima prepoznatljive strukture, ali se zapravo ne odnosi ni na jedno mjesto jer je bilo preteško pronaći neko mjesto kojeg u dušu poznaju svi članovi ekipe. Zato možemo reći da je ono izmišljeno, ali mislim da ima prepoznatljive karakteristike svakog malog mista kojeg poznajemo i svijet izvan bajke, rekla je redateljica Natalija Manojlović.


Posebitost predstave „Mjesto gdje nismo bili" nije samo u megaprodukciji, izvrsnoj ekipi i zanimljivoj tematici, već i tome što je to zadnji projekt koji će se održati u Kinu Pobjeda.

- Grad Zadar je Zadar filmu odobrio određena financijska sredstva i prema ugovoru mi smo tu trebali završiti još u 6. mjesecu, no u dogovoru s Gradom odlučili smo u Pobjedi odraditi još ovu predstavu i time zaokružiti priču. Postoji načelna volja da se taj problem riješi. Grad nam nije zatvorio vrata, no sada je pitanje koliko je to načelno, a koliko stvarno. Artikultura ne može funkcionirati bez prostora ovakvog tipa i smatramo da je Zadru uistinu potreban barem nekakav mali multimedijalni centar, kazao je Aras, dodavši kako se nada da će Grad i kao vlast i kao ljudi, shvatiti koliko je važno da postoji ovo što smo do sada radili, jer da nije bilo Artikulture, vjerojatno ne bi sada bilo ni ove predstave.