KOLAN - Ove godine obilježava se 100. godišnjica rođenja hrvatskog pjesnika Berta Krešimira Balabanića nizom manifestacija koje se održavaju na prostoru Općine Kolana i Grada Novalje.

Podsjetimo, Berto Krešimir Balabanić rođen je 20. srpnja 1909. u Kolanu gdje je i umro 25. listopada 1987. godine.

Prve pjesme napisao je od godine 1928. do 1930. Propjevao je, dakle, u dobi od 19 godina. Prvu svoju pjesmu ispjevao je 1928. odmah nakon atentata na hrvatske zastupnike u beogradskoj Skupštini kad je ubijen Đuro Basariček, a ranjen i Stjepan Radić koji je nakon nekoliko mjeseci od zadobivenih rana umro. Kad je mladi pjesnik sa svojim društvom tu pjesmu javno zapjevao za njega su se „zainteresirali" žandari i on je tu svoju prvu pjesmu spalio.

Ispjevavši do 1930. još nekoliko pjesama o ljudskoj kobi, o socijalnim nepravdama, o jadranskome moru i od Hrvatske otrgnutoj Istri, pjesnik je zašutio. Nastupila su olovna vremena starojugoslavenskog i novojugoslavenskog terora, vremena nacionalne neslobode i ta je stanka potrajala preko četrdeset godina. No, kad se krajem 60-ih godina prošlog stoljeća osjetio dah Hrvatskog proljeća i naslutio dolazak slobode, Balabanić posve spontano nastavlja s pjevanjem: 1969. stvara poemu „Naše more" povodom 900. obljetnice darovnice kralja Petra Krešimira IV. i do smrti napisao je više pjesničkih djela i pjesama koje su objavljene u četiri knjige:

• HRVATSKOGA TEŽAKA KOB - o 430-toj obljetnici Seljačke bune Matije Gupca- Spjev sročen 1972. na spomen četiristote obljetnice Seljačke bune. Tiskana u Splitu 2003. Ilustrirana slikama akad. slikara Zdenka Balabanića, Bertovog rođaka, iz njegovog ciklusa „Balade Petrice Kerempuha"

• „RADOVAN I LJUDMILA" - poema. Knjiga tiskana 2007., biblioteka Kisanska didovina 3 , nakladnik Matica hrvatska, Ogranak Novalja,

• „VILA HRVATICA" - knjiga tiskana 2009., biblioteka Kisanska didovina 5, nakladnik Matica hrvatska ogranak Novalja

Spjevovi u knjizi „Vila Hrvatica":

- Naše more - pjesma spjevana 1969. o 900. obljetnici Darovnice hrvatskog kralja
Petra Krešimira IV kojom benediktinskom samostanu u Zadru daruje otok Maun, naznačivši da se nalazi u „našem moru"
- Sanja - nastavak spjeva „Naše more"
- Put u prošlost - na spomen solinske proslave 976. - 1976.
- Boj Pažana s Tatarima u Paškim vratima

• DUHOVNA OPORUKA" - knjiga tiskana 2009. godine, biblioteka Kisanska didovina 6,

Spjevovi u knjizi „Duhovna oporuka":

- Kristina - prva kršćanska mučenica na otoku Pagu
- Bartul Kašić - prigodnica spjevana 1975. godine o 400. obljetnici rođenja Bartula Kašića, Pag, 1575. - Rim, 1650., tvorca prve hrvatske gramatike (1604.) i prevoditelja cijelog Svetog pisma na hrvatski jezik
- Drugi vatikanski sabor 1962.-1965.
- Narodno blago - misli
- Rani stihovi - Zahvalnica, Sreća, Na raskrižju, Jadranu, Misli, Prolom


Urednik svih knjiga je prof. Nikola Crnković. Tri posljednje za tisak je priredila prof.dr.sc. Vanda Babić, a likovno ih je uredila akad. slikarica Branka Ćetković.

Grad Novalja financijski je potpomogao sva izdanja, dok su sunakladnici posljednjih dviju knjiga bile sve četiri lokalne samouprave otoka Paga, dakle gradovi Novalja i Pag te općine Kolan i Povljana.

Obilježavanje 100. godišnjice rođenja započelo je u ožujku ove godine, prigodom Dana Općine Kolan, premijernim izvođenjem dijelova kazališnog uprizorenja poeme Radovan i Ljudmila .

Zatim su u svibnju objavljene knjige „Vila Hrvatica" i „Duhovna oporuka" koje su 16. svibnja svečano predstavljene u Novalji.

Tijekom lipnja, članovi udruge „Suhozid", udruge za očuvanje kulturne i prirodne baštine otoka Paga obnovili su izradu „praće" drevnog stočarskog oruđa, opisanog u poemi „Radovan i Ljudmila", mogućeg suvenira, te su se na taj način započele pripreme za projekt obnove pet tradicionalnih viteško- pučkih igara, također opisanih u spjevu „Radovan i Ljudmila".

Vrhunac proslave dogodio se 20. srpnja, na pjesnikov 100. rođendan (1909.-2009.) tijekom kojega je u Kolanu, u pjesnikovom rodnom mjestu održan Okrugli stol na kojem su sudjelovali eminentni znanstvenici: akademik Josip Bratulić, prof.dr.sc. Josip Lisac, prof. dr.sc. Hrvojke Mihanović-Salopek, prof. dr. sc. Marko Dragić, prof.dr.sc. Ana Marija Kurilić, dr.sc. Ante Bralić, Josipa Tomašić, prof., te predsjednica Organizacijskog odbora i voditeljica Okruglog stola prof.dr.sc. Vanda Babić.

Svi sudionici dali su vrlo visoke ocjene Balabanićevog cjelokupnog djela,. Prof.dr.sc. Marko Dragić pjesnika Berta Krešimira Balabanića nazvao je pjesničkim genijem, a poemu „Radovan i Ljudmila" smjestio uz bok poeme „Jama" Ivana Gorana Kovačića nazvavši ih dvjema ponajboljim poemama hrvatske književnosti.

Ovaj dio proslave završio je uprizorenjem dijelova iz predstave o Radovanu i Ljudmili, pjesmama koje su izvodili pučki pivači nakanat iz Kolana i Novalje, predstavljanjem Balabanićevih knjiga te prikazom korištenja praće. Sve to upriličeno je na Kumiću, u Staroj Novalji, kod crkvice koja je podignuta nad grobovima posljednjeg hrvatskog kraljevića Radovana i njegove kolanjske ljubavi Ljudmile.

Zaključak je svih sudionika okruglog stola te organizatora proslave: Grada Novalje, općine Kolan, HKD Napredak - podružnice Zadar te udruge „Suhozid" da svakako treba nastaviti s djelovanjima u cilju promocije pjesnika Berta Krešimira Balabanića i njegovog djela kako bi se cjelokupna hrvatska javnost upoznala s vrijednim dometima njegovih djela, njihove neprijeporne važnosti za lokalnu i nacionalnu kulturu te za duhovni i materijalni napredak otoka Paga i domovine Hrvatske.