ZADAR - Večeras u 20 sati u Svečanoj dvorani Sveučilišta Sveučilišta nastupit će Kajana Pačko na violončelu i Dino Kalebota na glasoviru na 10. pretplatničkom koncertu.

Kajana Pačko rođena je u Splitu 1985. Violončelo počinje učiti kod prof. Vladimira Lukasa u glazbenoj školi Josipa Hatzea, a od 1997. nastavu istodobno pohađa i kod prof. Valtera Dešpalja, u čijem razredu već kao četrnaestogodišnjakinja upisuje studij na Muzičkoj akademiji u Zagrebu.

Dobitnica je prvih nagrada na državnim natjecanjima 1998. i 2000. godine, te prvih nagrada na međunarodnim natjecanjima Marcosig u Goriziji 2000., 2001. i 2003. godine. Najmlađa je dobitnica nagrade „Top stipendija za top studenta", koju dodjeljuje tjednik Nacional. Dosad je nastupala uz Zagrebačke soliste, Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije, Splitski komorni orkestar, Zadarski komorni orkestar, Dubrovački simfonijski orkestar i Splitski simfonijski orkestar.

Kao stipendistica međunarodnog fonda Vladimir Spivakov predstavljala je Hrvatsku na koncertu održanom 2002. godine u Moskvi. Pohađa majstorske tečajeve Strings Only, Uzmah Hvar te Cello Focus. Surađivala je sa našim renomiranim dirigentima: Pavlom Dešpaljem, Mladenom Tarbukom, Ivanom Repušićem i Tomislavom Fačinijem.

Usavršavala se kod uglednih pedagoga (V. Dešpalj, D. Geringas, F. Helmerson, D. Grigorijan, G.Hoffman,V. Perlin, E. Schönefeld, R. Leopold, D. Fershtman, A. Ivashkin) Osim u Hrvatskoj, nastupa u Njemačkoj, Sloveniji, Austriji, Italiji i Francuskoj. Snimala je za emisije HRT. 2004. godine predstavljala je Hrvatsku na Eurovizijskom natjecanju mladih glazbenika.

Iste godine dobija Rektorovu nagradu za izvedbu Roccoco varijacija P. I. Čajkovskog. Dobitnica je nagrade „Darko Lukić" na 39 tribini mladih umjetnika „Darko Lukić".

Nakon diplome na Muzičkoj akademiji, daljnje usavršavanje nastavlja u Berlinu, na Hochschule fur Musik "Hanns Eisler", u klasi prof. Svanea Troelsa i na dvogodišnjoj školi u Švedskoj, u klasi Fransa Helmersona. Do sada su njeno školovanje potpomogli Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, Grad Split, gosp. Joško Berket, Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Grad Zagreb te Deutscher Akademischer Austauschdienst (DAAD).

Pijanist Dino Kalebota (Split, 1979.) nakon završetka srednje glazbene škole Josipa Hatzea u razredu prof. Nataše Karajanov Pačko i Jezične gimnazije, upisao je studij klavira na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, u razredu prof. Đorđa Stanettija, gdje je diplomirao 2002., a magistrirao 2007. godine.

Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja na državnim i međunarodnim natjecanjima. Godine 2000. sudjelovao je na festivalu povodom 250. godišnjice smrti J. S. Bacha u HGZ-u, u sklopu prve integralne izvedbe Toccata u Zagrebu.

Kao student treće godine klavira, 2001. godine, ostvario je iznimno zapažen nastup s 2. koncertom za klavir i orkestar u f-molu, op. 21 Frederica Chopina, uz Zagrebačku filharmoniju, pod ravnanjem Ivana Repušića. Iste je godine nastupio s Puhačkim orkestrom Muzičke akademije na Muzičkom biennaleu Zagreb. Nastupio je i kao prvi solist u izvedbi Koncerta za tri klavira i orkestar u d-molu J. S. Bacha uz Komorni orkestar Muzičke akademije u Zagrebu.

Održao je velik broj recitala i koncerata komorne glazbe diljem Hrvatske te s violončelisticom Kajanom Pačko, s kojom intenzivno surađuje, predstavljao Hrvatsku na Susretima mladih glazbenika zemalja istočne Europe u Sarajevu te na koncertu mladih nadarenih glazbenika u sklopu Festivala hrvatske glazbe u Beču (2006.).

Također se istaknuo čestim nastupima u sklopu nekoliko sezona pijanističkog ciklusa Virtuoso, u dvorani Hrvatskog glazbenog zavoda, na večerima Brahmsa, Chopina, Prokofjeva, hrvatskih i mađarskih autora, Bacha i Mozarta.

Usavršavao se na seminarima renomiranih pedagoga i pijanista - Karl-Heinza Kaemmerlinga i Rudolfa Kehrera. Dobitnik je Dekanove nagrade za iznimne uspjehe u studiju godine 2001. te stipendija Grada Splita i Republike Hrvatske. Godine 2004. održao je recital u sklopu ciklusa Mladi u Lisinskom, a 2006. dobiva Nagradu Darko Lukić za najbolju umjetničku suradnju na 39. Tribini Darko Lukić za koncert koji je održao s violončelisticom Kajanom Pačko, pobjednicom toga natjecanja.

Također je održao koncert u Pragu, kao jedan od troje predstavnika zagrebačke Muzičke akademije, predstavivši se kao solist i korepetitor violončelistice Karmen Pečar i saksofonista Gordana Tudora. Posvećeno mu je nekoliko emisija na Hrvatskoj radioteleviziji (Zvučnjak, Od portreta do portreta, ...). Član je Hrvatskog društva glazbenih umjetnika. Posljednje četiri godine bavi se i pedagoškim radom.