ZADAR - "Ništa nije sveto, sve je bruto i neto, sve je zabava" zapjevalo je Hladno pivo na svome posljednjem albumu, a sa tim stihom ujedno bi se mogla ukratko i okarakterizirati misao vodilja Brešanove Svečane večere u pogrebnom poduzeću prikazane večeras u HKK Zadar.

O čemu se točno radi? Radnja Brešanove priče odvija se u jednom malom primorskom mjestu u koje dolazi povratnik, Amerikanac hrvatskog porijekla koji je u inozemstvu zaradio cijelo bogatstvo. Sada, sve bi to i ne bi bilo toliko interesantno, da istom Amerikancu nije palo na pamet za svoje potrebe kupiti grobnicu lokalne obitelji Della Scala. Naravno, u istoj grobnici posljednjih stotinjak godina prebivaju kosti članova te familije, a što direktora pogrebnog poduzeća Murinu apsolutno ne sprječava da se spremno baci u biznis.

Kroz priču se još proteže cijeli niz likova koji pokušavaju i sami usput nešto zaradit, a da sve ne bi bilo tako crno ili sivo, u cijeli šušur umetnuta je savjest u obliku knjigovođe pogrebnog poduzeća, Mikca koji svako malo upozorava na površnost svojih sumještana.

Groteskna tragedija, kako je nazivaju, svakako je ispunila značenje izraza "ne znam bi li se smija' il' plaka'", prouzročivši kod publike upravo željeni efekt - smijeh na svu bijedu, licemjerje i bahatost koju ljudski rod može prouzročiti. Jer, ne bi nam bilo prvi puta da ih gledamo. Što na pozornici, što van nje.

Brešanova tragedija nastala je inače u socijalizmu, no kako ljudska površnost, pa tako i glupost, nema granica, pa ni onih vremenskih, spomenuto djelo postalo je svojevrsni kazališni 'evergreen' kao i njegov čuveni Hamlet u Mrduši Donjoj. Za Zadrane, večeras su je uprizorili glumci Igor Mešin, Vinko Kraljević, Ranko Tihomirović, Goran Malus, Nada Abrus, Ivica Zadro, Davor Svedružić, Tomislav Martić, Vid Balog, Saša Buneta, Zvonimir Zorčić i Željko Duvnjak.