- Ovo je četvrta godina da radimo u antičkoj luci u Zatonu. Krajem 60-tih godina uočeni su i nađeni ostatci broda koji pripada Liburnima. Liburni su inače bili ilirsko pleme koje je nekad davno živjelo uz obale našeg dijela sjevernog Jadrana, gradilo je brze brodice,"liburne", koje su im, u ona nemirna vremena, služile za ratovanje, ali i za prijevoz vina, maslinovog ulja te svega ostalog što im je bilo potrebno ili čime su trgovali kazao je dr. Smiljan Gluščević, voditelj Odjela za podmorsku arheologiju zadarskog Arheološkog muzeja.

- Godine 1987. nađen je drugi brod koji se danas nalazi u Arheološkom muzeju, a pronašli smo i treći brod. Zanimljivo je da ovi brodovi nisu spajani zakovicama, nego su osebujne šivane konstrukcije. Naime, liburnski brodovi šivani su ili lanom ili brnistrom, i mi smo našli upravo takve šivane brodove. Sada je na redu analiza uzice da bi se utvrdilo radi li se o lanu ili brnistri, pojasnio je Gluščević.

- Nadamo se da će radovi biti završeni sljedećeg tjedna, a uporedo radimo i istraživanje slojeva u luci. 4000 god. prije Krista tu su pristajali brodovi sa svih strana svijeta iz Egipta, Sirije, Sjeverne Afrike, a kako je luka antičkog Nina vrlo plitka, nova luka nastala je u blizini Zatona. U tu luku pristajali su brodovi sa cijelog Mediterana, dodao je na kraju Gluščević.