ZADAR - Hologramsko uprizorenje ranokršćanske bazilike Sv. Marije Formoze u Puli svakako je neobičan dio projekta čija hrvatska premijera je održana u crkvi sv. Donata.

Naime, dvojica autora idejnog projekta arheloškog parka Anton Percan i Željko Ujčić upustili su se neobičan pothvat; hologramsku izgradnju porušene bazilike, a svoj projekt „Ranokršćanska bazilika sv. Marije Formoze u Puli" po prvi puta predstavili su u crkvi sv. Donata.

Razlog zašto baš Zadar kao mjesto prve promocije krije se u tome, kazala je ravnateljica Arhaološkog muzeja Istre Kristina Džin, jer je njihov muzej oduvijek održavao dugogodišnju suradnju sa Zadrom, pa je tako i Sv. Donat često bio mjesto njihovih izložbi.

- Vujčić i Percan napravili su jedan avantgardan pothvat; hologramsko predstavljanje ranokršćanskog kompleksa. Ono što ima Ravenna, Pula nažalost više nema, jer je bazilika većinom razorena, kazala je Džin.

Naime, Bazilika sv. Marije Formoze bila je najveći graditeljski pothvat i najopsežnija investicija kasnoantičke Pule. Spomenuti projekt njezine rekonstrukcije uključivao je višegodišnji trud, počevši od istraživanja i zaštite, te do finalnog dijela - prezentacije.

Džin je dodala i to kako će arheološki park biti dvojnog karaktera; preko dana posjetitelji će moći razgledati ostatke arhitekture, a po noći moći će se vidjeti njezina hologramska vizualizacija.

Mogućnost noćnog virtualnog prikaza cjelokupnog volumena bazilike futurističkom tehologijom posebno je vrijedna, budući da hologram omogućuje trodimenzionalnu rekostrukciju objekta. Putem holograma osim trodmenzionalnog izgleda omogućiti će naznaka izvornog izgleda, povijesnog značaja i grandioznosti bazilike.