Od male Švicarske kako smo se početkom devedesetih "častili", Hrvatska se pretvorila u veliki Goli otok, svojevrsnu kaznionicu za sve građane! Kako drugačije opisati ono što nam se događa? Taoci smo traljave politike promašenih ideja i stavova. Dok su zemlje u okruženju poput Slovenije ili Srbije službeno izašle iz recesije, nama prijeti bankrot. I financijski i društveni.

Sanjali smo državu, ratovali i ginuli za slobodu, konačno sredinom devedesetih dobili priliku da izrastemo u civiliziranu europsku državu čiji će građani raditi i graditi svoju budućnost na stabilnim temeljima demokracije, lišeni prošlosti, okrenuti svijetloj budućnosti.

Umjesto boljeg sutra, u samo dva turbulentna desetljeća dobili smo kriminalnu pretvorbu i privatizaciju koja je za posljedicu imala gašenje industrije, gubitak desetaka i desetaka tisuća radnih mjesta, strmoglavi pad standarda građana, visoki stupanj korupcije čiji krakovi dosežu do samog vrha vlasti. Zapravo, dobili smo veliki problem, pa nakon dvadeset godina postojanja hrvatske države, na malo toga možemo biti ponosni, ponajmanje na državu kakvu imamo.

Ponos je zamijenila knedla u grlu, a sudeći po najavama iz samog državnog vrha, sljedeća godina bit će još gora nego ova, pa je za očekivati da će uskoro značajno porasti potražnja za antidepresivima jer Hrvatice i Hrvate čeka kolektivna depresija. Evidentno tonemo sve dublje, a našim mukama ne nazire se kraj. Nikome više ne možemo vjerovati. Pametnjakovići koji su nam se do jučer zagonetno smješkali s malih ekrana i kleli se u svoje poštenje, već danas konkuriraju za besplatni smještaj i hranu u Remetincu!

Nakon Branka Vukelića, Berislava Rončevića, Damira Polančeca i čitave vojske direktora, zamjenika direktora državnih poduzeća kao što su Podravka, HEP, HAC i dr. priveden je i Vinko Mladineo, dugogodišnji direktor Fonda za zaštitu okoliša. Pa ljudi moji, ima li itko pošten u ovoj državi tko je na funkciji i da kojim slučajem nije "maznuo" makar pet milijuna kuna poreznih novaca? Građani se s pravom pitaju tko je sljedeći. Možda kardinal Bozanić?