Predsjednik Županijske organizacije HDZ-a Božidar Kalmeta gostovao je na Radiju 057. Uoči parlamentarnih izbora, rekao je kako se pred izbore pojavljuju mnogi, koji obilaze birače, nude „brda i doline", govore „slatke riječi", obećavaju i proglašavaju nesposobnima one koji su tu bili do sada. 

- Građani su imali prilike do sada osjetiti rezultate HDZ-a zahvaljujući povjerenju građana, i u proteklom periodu napravili smo maksimalno koliko se moglo napraviti, kaže Kalmeta.

Uoči izbora, uvijek se govori o opcijama pobjede i poraza na izborima. HDZ i Zadar su „u ljubavi" od početka. Što bi pobjeda odnosno poraz HDZ-a značio za građane Zadra i Zadarske županije?

IMG_8195.jpg

- Duboko vjerujem da građani Zadra i Zadarske županije svih generacija dobro znaju koliko je truda uloženo da se obnove Zadar i Županija, koji su bili spaljeni i razrušeni u Domovinskom ratu, da smo uspjeli napraviti jedan kraj na koji možemo biti ponosni i na koji mnogi u ostalim dijelovima Hrvatske upiru prstom kao na primjer dobrog razvoja, napretka i perspektive. Dakako, ima još puno toga za riješiti. Ali napravljeno je maksimalno što se moglo u datim okolnostima.
Lice Zadra i Zadarske županije danas se ne može prepoznati unatrag pet odnosno deset godina. Imamo modernu infrastrukturu, ravnomjeran razvoj županije, vjerujem da će to građani prepoznati i to je nešto što je za nas dobro, jer je to činjenica, jer se to vidi, jer su to rezultati.
Osnova programa za sljedeće četiri godine su nova zapošljavanja, prvenstveno za mlade, da imaju perspektivu i da mogu ovdje raditi. Mi na tome dugo već radimo, spomenut ću samo jedan projekt - nova trajektna luka Gaženica, vrijednost je 230 milijuna eura, pripreme su počele još 1993. godine, dok sam ja bio gradonačelnik. To je projekt koji će biti gotov 2013. godine i odmah će otvoriti 1 000 radnih mjesta. Da ne kažem što će luka značiti za gospodarske zone, zadarski aerodrom i čitav niz popratnih djelatnosti.
Nove gospodarske zone i ulaganja u alternativne izvore energije stvaraju pretpostavke za nova radna mjesta. Broj nezaposlenih treba smanjiti na najmanju moguću mjeru.


Kada očekujete značajnija zapošljavanja? Mogu li projekti o kojima govorite biti zaustavljeni? Postoji li takva mogućnost?

- Neki da, neki ne. Velika većina da, ali neki ipak ne. Neki projekti koji se financiraju iz međunarodnih zajmova i razvojnih banaka a s tim se investira u Luku Gaženica, mislim da ne. Ali masu drugih projekata, koji su započeti ili će se početi realizirati, oni se itekako mogu zaustaviti i ja se toga i bojim, da bi se apsolutno zaustavili ako bi došlo do promjene vlasti. U jednoj našoj općini, koja ima gospodarsku zonu, koja se jako dobro razvija, načelnik je rekao da će do sljedećeg ljeta kroz gospodarsku zonu otvoriti 80 radnih mjesta, imamo takvih zona još. Tu su i drugi projekti, koji će omogućiti zapošljavanje; vrtići, škole, pa i poliklinika, koja će biti završena, domovi umirovljenika, napravit ćemo ih još nekoliko, i tamo će netko raditi. Prema tome svaki projekt ima za cilj otvaranje radnih mjesta.

potpisalo_1320774898.JPG

Nedavno je u Zadru potpisan sporazum između HDZ-a i Hrvatske građanske stranke Željka Keruma? Je li HDZ-u u devetoj izbornoj jedinici trebao Željko Kerum? I postoji li u vrhu HDZ-a sukob oko koaliranja sa Željkom Kerumom.

To doista demantiram, to nije istina. Deveta izborna jedinica sastoji se od Ličko -senjske županije, Zadarske županije, Šibensko-kninske županije a tu je i dio Splitsko -dalmatinske županije. Taj dio Splitsko-dalmatinske županije participira u devetoj izbornoj jedinici sa 100 000 ljudi. I mi mislimo da je za taj dio izborne jedinice Željko Kerum važan, jer može pridonijeti tom tamo biračkom tijelu, da tamo dobijemo više glasova. Na kraju krajeva, on je prije dvije i pol godine na nedavnim izborima pobijedio i HDZ i SDP u Splitu. Birali su ga građani, nije on pao s neba. Mislimo da će nam pomoći da dobijemo veći broj glasova.

S kojim kandidatima će Zadar i Zadarska županije biti zastupljeni?

Od 14 kandidata, koliko će HDZ prijaviti, Zadarska županija kandidira sa pet kandidata, poslali smo jedan veći broj. Za razliku od nas koji imamo pet kandidata, Kukuriku daje jednog ili dva kandidata i jedan neće proći, znači samo jednog kandidata.
Mi predlažemo ljude koji žive i rade u ovom gradu i županiji, koji će moći stalno biti u kontaktu s ljudima, i koji znaju kako zastupati jedan kraj.

ANG_9766.jpg


Koji su vaši najjači argumenti s kojima izlazite pred birače za povjerenje HDZ-u?

Program je dostupan svima na internetu. Glavni dio programa su nove investicije, radna mjesta, zapošljavanja, rast standarda. Riješili smo pitanje ulaska u EU, nastavljamo borbu protiv korupcije, stvaramo zemlju u kojoj će svi biti jednaki. Program je realan i dobar. Mi nećemo pozivati MMF - a to znači odmah smanjenje plaća, mirovina i socijalnih davanja, što mi ne želimo. U našem programu jasno stoji da ćemo zadržati teritorijalni ustroj Hrvatske, znači županije, gradove i općine, jer manja središta se tako razvijaju puno bolje, nego bi se razvijali da su u sastavu nekog većeg grada itd.
U programu Kukuriku koalicije oni hoće mijenjati teritorijalni ustroj Hrvatske, oni hoće regije, jedna od njih je regija Dalmacija. U takvoj podjeli Hrvatske Zadar bi ponovno došao u drugi plan, ne bi bio centar te regije. Zadar bi izgubio županiju, i to bi bilo katastrofalno, mi na to nećemo pristati ni po koju cijenu. Građani dobro znaju o čemu govorim.

ANG_0325[2].jpg

 

Što kaže Europska unija po pitanju regionalizacije?

Europska unija se u to ne petlja. U smislu statistike, imat ćemo tri regije, ali to je samo zbog povlačenja sredstava kroz projekte, da bi konkurirao što veći broj stanovnika.

Što obećavate i nudite mladima?

Studenti imaju besplatno studiranje. To piše u našem programu. Drago mi je da raste broj studenata i diplomanata. Hrvatska može naprijed samo sa znanjem. Hrvatska mora ulagati u sve razine školstva. Hrvati su pametan narod, i to treba biti naš proizvod i to naš izvozni proizvod. Svaka općine treba imati školu. Ponosni smo i na Sveučilište u Zadru, ja ne mogu zamisliti Zadar bez Sveučilišta, to bi bila katastrofa. Imamo i cjeloživotno učenje, važno je moći mijenjati kvalifikacije i radna mjesta.

ANG_9678[2].jpg

Što na kraju možete poručiti biračima?

Ja se stalno susrećem sa ljudima. Nemam ja što novo reći. Samo mogu poručiti da smo realizirali masu projekata, imamo povjerenje, znamo i volimo ovaj grad. Živimo s ovim građanima, a ne od izbora do izbora. Tražimo i dalje povjerenje, koje ćemo vratiti, jer ćemo se beskompromisno boriti za boljitak grada i žitelja Zadarske županije.