Hrvatska gospodarska komora na svečanosti održanoj u Hrvatskom narodnom kazalištu dodijelila je nagrade Zlatna kuna - priznanje najboljima u hrvatskom gospodarstvu za iznimne rezultate ostvarene u 2022. godini.

Najbolje veliko trgovačko društvo je zadarski brodar Tankerska plovidba, u kategoriji srednje tvrtke nagrada je pripala tvrtki Košćal iz Popovače, a najuspješnija mala tvrtka je zagrebački M.T.M. Creator. Najbolja banka u prošloj godini bila je Erste&Steiermärkische Bank, a priznanje za najbolje osiguranje dodijeljeno je Croatia osiguranju.

Osim rezultata poslovanja poduzeća, prvi put se kao dodatni kriterij vrednuju rezultati ESG ratinga, nacionalnog modela ocjenjivanja održivih praksi tvrtki koji je razvila Hrvatska gospodarska komora.

„Mi u brodarstvu nismo naviknuli na svjetla pozornice, ali drago nam je da smo dobitnici ove nagrade. Ona je rezultat truda naših zaposlenika, svih pomoraca i svih službi na kopnu, hvala svima. Za razliku od naše konkurencije iz velikih zemalja poput Kine, Japana i Njemačke, mi nemamo oslonac na veliku nacionalnu ekonomiju i zato nam je jako bitno da imamo istovjetan zakonodavni okvir u odnosu na one s kojima konkuriramo. Brodarstvo nije rezervirano samo za velike, vjerujem da će i Hrvatska biti prepoznata na karti međunarodnog prometa", izjavio je Mario Pavić, predsjednik uprave Tankerske plovidbe.