Županijska gospodarska komora danas je priredila tradicionalnu godišnju dodjelu Zlatne kune najboljim zadarskim poduzećima u tri kategorije za poslovanje u 2022. godini. Svečanost je održana u hotelu Kolovare gdje su se okupili i družili zadarski gospodarstvenici, a nakon velikog pljeska i čestitke najboljima među njima.

U kategoriji malih trgovačkih društava, Printshop je zasluženo prvi put nagrađen. Firma na Novom Bokanjcu sve više širi kapacitete - brojem zaposelnih i usluga te lepezom proizvoda za hrvatsko tržište. Priznanje Zlatne kune preuzeo je u zadarskoj javnosti najpoznatiji od troje osnivača i članova Uprave - Hrvoje Grandov uz kojeg se veže i jedna od prvih zadarskih IT tvrtki - Futuro. Njemu je priznanje uručio Denis Ikić, predsjednik Županijske komore.

Zvijezda komorske svečanosti svakako je bila OSM Thome, osnovana prije šest godina za servisiranje brodarskih kompanija u svim segmentima, s uredom u zgradi NEC-a na Murvičkoj.

THOME Croatia d.o.o. je 2022. imala ukupni godišnji prihod u iznosu od 7.3 milijuna €, što je za milijun eura više nego godinu dana ranije. Više od financijskih rezultata, zapošljavanje pomoraca te mladih i stručnih ljudi, razvili su visoke profesionalne standarde koji su prepoznati na svjetskom tržištu. Direktor OSM Thome, kap. Mladen Matak posebno je zahvalio pomorcima čiji radni dan traje 24 sata prije nego mu je plakatu uručio prorektor za znanost i informacijsku infrastrukturu zadarskog sveučilišta, prof. dr. Zvjezdan Penezić. Dodjela priznanja baš je ispala zvjezdana.

Treći put za redom, Tankerska plovidba dobiva Zlatnu kunu u kategoriji najvećih trgovačkih društava. Dogodine na to nemaju pravo. 

- Prošla 2022. godina bila je zanimljiva u pomorstvu, kazao je predsjednik Uprave Mario Pavić kojem je priznanje uručio župan Božidar Longin. 

- Dovoljno je reći kako je prvi tjedan rata jedan od brodova Tankerske zatekao se u ruskoj luci s ukrajinskom posadom.

Pavić je u zahvalio u ime nagrađenih, izrazivši zadovoljstvo što su među nominiranim u kategoriji najuspješnijih zadarskih poduzeća, Turisthotel te Tankerska Next Generation. Zadarski brodar je lani, odnosno ove godine, postao 100-postotni vlasnik obje kompanije.

Posebna priznanja Hrvatske gospodarske komore za 70. obljetnicu uspješnog djelovanja dobili su Tvornica kruha Zadar, Donat, Luka Zadar te Tržnica Zadar.