Jedna od najvećih poslovnih zona u RH - Gospodarska zona Crno - traži prve stanare, pod tim sloganom, Inovativni Zadar je objavio javni neobavezujući poziv potencijalnim stanarima.

Radi se o pet kazeta ukupne veličine 25 hekatar, opremljenih kompletnom komunalnom infrastrukturom. Između prolazi prava auto- cesta. Oživotvorenje zone Crno nakon dva desetljeća omogućilo je EU financiranje a hoće li ikada biti najveća u Hrvatskoj s obzirom da je planirana na 400 hektara, veliko je pitanje.

Njezina prometna pozicija za sad joj daje potencijalnu veličinu.

Ista je to priča kao i kada su gradske vlasti plasirala informaciju o tome da je Crno najbolja zona u Hrvatkoj te su 2007. godine objavili kako imaju interes 230 tvrtki koje planiraju zaposliti 6 600 radnika. Bila je to tek politička iluzija  velikih brojki koja dobiva daleko skromniji oblik u 2023..
Inovativni Zadar objavio je poziv 10. svibanja a mjesec dana kasnije doznajemo kako su dobili 37 prijava zainteresiranih.

Većina je domaćih a iskazana je interes tvrtki iz Zagreba i Šibenika. Radi se isključivo o proizvodnoj djelatnosti kao što je ALU stolarija, kamenoklesarstvo, mini brodogradilište, proizvodnja sladoleda... navodi Ivica Katić iz Inovativnog Zadra.

Dok oni ispituju potencijalne investitore, nadležne gradske službe trebale bi uspostaviti model prodaje, zakupa ili prava građenja s određenim cijenama, popustima i olakšicama.

Na potezu su pročelnici Tomislav Korona, Darko Kasap, Robertino Dujela te na kraju potpis gradonačelnika Branka Dukića i odluka Gradskog vijeća Zadra.