Malteška tvrtka AJD Tuna LTD preuzela je najveću tvrtku za uzgoj tune u Hrvatskoj Kali tunu od dosadašnjeg vlasnika Jira Kambea, odnosno japanske tvrtke Tokai logistics CO. Iako je Kambe još uvijek formalno direktor Kali tune, o vlasničkoj promjeni već se naveliko govori posljednjih mjeseci.

Kali tuna najstarija je i najveća firma za uzgoj tune u Hrvatskoj koju su 1996. godine utemeljili povratnici iz Australije, prenoseći svoj „know how" iz dalekih mora. Posao je uskoro postao propulzivan te je osnovano više tvrtki, koje uzgajaju onoliko ribe koliko im dopušta godišnja kvota izlova u Sredozemlju. Jedan od posljednjih koji se uključio u posao nakon povratka u Hrvatsku je general Ante Gotovina.

Sama Kali tuna više je puta mijenjala vlasnike: od australskih povratnika kupili su je Amerikanci, a zatim poduzetnici iz Islanda pa Meksika, da bi ju 2015. kupili Japanci za 35 milijuna dolara. Pod upravom Jira Kambea stvorila je poseban brend ToroCro Moguro za plasman na japanskom tržištu.

Zajedno s povezanim poduzećem MB Lubin ribarstvo ima preko 100 zaposlenika na uzgajalištu i ribara. Odlukom Vlade prije dvije godine dobila je 20-godišnju koncesiju nad 210.000 m2 u akvatoriju Iškog kanala, između otočića Fulija i Kudica, s obvezom investiranja 6,3 milijuna kuna.

Kali tuna s vlasnikom iz Japana iz vremene prije kadrovskog rasapa

Novi vlasnik AJD Tuna uvela je koncept uzgoja plave perajne tune na Malti. Tvrtka je i prije akvizicije Kali tune bila jedan od tri najveća mediteranska proizvođača, s kapacitetom proizvodnje više od 3.500 tona ribe godišnje (sve hrvatske firme zajedno proizvedu 2.200 tona), koja se gotovo sva izvozi u Japan. Do sada je imala i podružnicu u Limassolu u Cipru, a sada radi novi iskorak preuzimanjem Kali tune.