Uprava Turisthotela, koju čini predsjednica Meri Matešić-Sičić, u zakonskom roku očitovala se na obaveznu ponudu i namjeru Tankerske plovidbe (TP) za preuzimanjem tog jedinog visoko profitabilnog dioničkog društva sa sjedištem u Zadru.

Ona se očitovala na namjere Tankerske plovidbe da revidira plan investicija koji je predstavljen predsjedniku uprave TP Mariu Paviću i ostalim dioničarima Turisthotela. Radi se o petogodišnjem investicijskom ciklusu od 113 milijuna eura. Po mišljenju predsjednice Uprave Turisthotela, zabrinjavajuća je najava budućeg vlasnika o revidiranju investicijskog plana jer su ulaganja nužna i opravdana. Osobito u TN Zaton i hostelu Forum koji zaostaju za konkurencijom. Oni su nositelji poslovanja Turisthotela i uz zastoj ulaganja kojeg su najavili budući vlasnici, šteta je sasvim moguća. Analiza je pokazala da će taj investiciji plan (dio vlastitog a dio kreditnog novca) koji uključuje i uređenje hotela u zgradi bivšeg kina Pobjeda, povećati vrijednost društva.

Nazadovanje Turisthotela bila bi šteta koja bi, među ostalim, očitovala u mogućem smanjenju dobiti koji je prošle godine dosegao ekstra profit. Prema mišljenju Matešić-Sičić, ulaganja treba nastaviti i to treba biti prioritete u zadržavanju glavnih djelatnosti Turisthotela a ne najavljivati kupovinu dugih dioničkih društava. Čekanje od 12 do 18 mjeseci po preuzimanju da se donese strategija, što je najavljeno u ponudi Tankerske, odgađa odgovor što je zapravo njihov krajnji cilj ulaska u Turisthotel. Osobito zato jer nisu proveli prethodno dubinsko snimanje društva da bi odredili vrijednost dionice TUHO, navodi se u očitovanju Uprave.

U ponudi Tankerske ističe se kako će oni biti za ona ulaganja koja ne ugrožavaju likvidnost. Ona je na računu Turisthotela nikad veća. Uz 41 milijuna eura koja su oročena, u blagajni Turisthotela još je 21 milijun eura, ukupno 62.8 milijuna €, a što je 57 posto više nego što se navodi u ponudi Tankerske.

Iz toga se postavlja logično pitanje: kome ponuditelj planira isplatiti dividendu ako je Tankerska kao cilj navela povlačenje, odnosno delistanje dionica Turisthotela s burze ako otkupe 95 posto dionica.

Istovremeno su bili protiv uobičajene isplate predujma dividende u siječnju ove godine koja se ne bi nimalo osjetila na postojećoj likvidnosti društva, podsjetila je Matešić-Sičić kao i na potrebu očuvanja i ulaganja u kadrovski potencijal zbog kojeg je Turisthotel jedna od najuspješnijih turističkih kuća u Hrvatskoj.

Na Zagrebačkoj burzi se proteklih 10-ak dana itekako trguje s dionicama Turisthotela uglavnom po 600, odnosno 595 eura krajem prošlog tjedna, pri čemu će netko zaraditi jer je obavezna ponuda Tankerske iznosi 610 eura plus trošak naknade. Oni su najavili i izradu strategije financiranja koja je, po ocjeni predsjednice Uprava, nepotrebna kada se vidi neupitna likvidnost i visoki bonitet Turisthotela.

Obzirom na dugogodišnje uspješno vođenje Turisthotela od strane jednog člana uprave, pogrešno je navoditi kako je to neprimjereno. Iako se slaže da višečlana korporacijska uprava može donijeti korist, u slučaju Turisthotela ona se takvom nije pokazala, o čemu je svjedočila predsjednica Uprave, Meri Matešić Sičić kao i o tom da nema niti jednu dionicu Turisthotela.

Njezinu ocjenu u cijelosti je podržao Miljenko Alerić, sindikalni povjerenik i član NO Turisthotela koji je zahvalio predsjednici Uprava na trudu i osobnom odricanju.