U prostorijama Županijske komore Zadar, na adresi Špire Brusine 16, sutra s početkom u 11 sati održat će se radionica „Pametni, sigurni i zeleni gradovi" koja će predstaviti tehnološke podloge za razvoj koncepta Pametnih i zelenih gradova.

Na radionici će se predstaviti novi zakonodavni okvir za svjetlosno onečišćenje (MINGOR) te hrvatske tehnološke proizvode koji su planski stvarani s ciljem transformacije gradova s obzirom na energetsku učinkovitost i smanjenje svjetlosnog onečišćenja. Radionica će obuhvatiti projektiranje pametnih pješačkih prijelaza, LiFi tehnologiju za prijenos podataka putem svjetlosnih valova, područje elektromobilnosti u djelu e-punjača. Ujedno će se predstaviti i programi financiranja kod Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te HBOR-a.

Pojavom globalne recesije te inflatornih pritisaka koji su rezultirali rastom cijena i troškova u gradovima, otežana je provedba mnogih projekata koji imaju za cilj transformirati lokalne i urbane sredine te poboljšati kvalitetu života lokalnog stanovništva. Tu se svakako ističu rješenja pametnih gradova, od kojih uprave gradova i lokalnih zajednica mogu ostvariti značajne koristi. Budući da će njihovo uvođenje svakako biti olakšano s obzirom na dostupna sredstva EU u novom financijskom razdoblju, Hrvatska gospodarska komora u suradnji s tvrtkom Open Way organizira seriju radionica na kojima biti prezentirane tehnološke podloge i preduvjeti nužni za razvoj koncepta pametnih gradova te implementaciju zelene javne infrastrukture. Cilj radionica je upoznati gradove, općine i ustanove sa suvremenim tehnološkim rješenjima iz područja sigurnosti prometa, rasvjete te punionica za električne automobile, koja su ključna za razvoj pametne i zelene javne infrastrukture.

Pametni gradovi pomažu u podizanju standarda komunalnih usluga, energije, transporta s ciljem smanjenja ukupnih troškova uz brigu o zaštiti okoliša. Osnova koncepta temelji se na tehnološkim, ekonomskim i društvenim inovacijama koje putem pametne tehnologije mogu značajno podići životni standard gradova.

Sudionici će na radionicama dobiti informacije o domaćim proizvodima i uslugama koji su prihvatljivi za provedbu aktivnosti u natječajima i javnim pozivima koji preferiraju održivi razvoj i razvoj Smart City rješenja.