Trgovački sud u Zadru odredio je Dinku Trumbić iz Splita za stečajnu upraviteljicu društva RTD, nekadašnjeg izdavača Zadarskog lista. Tvrtka je završila u blokadi nakon što je Novi list, zbog nagomilanih dugova za tiskanje, preuzeo vlasništvo nad zadarskim dnevnim listom te većinu zaposlenika prebacio u matičnu kuću.

Zaposlenici koje Riječani nisu prihvatili ostali su u starom društvu, ali kako ono nije imalo nikakvih prihoda ubrzo je završilo u blokadi i stečaju. Dio tih zaposlenika nakon toga je pokrenuo Zadarski tjednik.

RTD je u stečaju završio s oko pet milijuna kuna gubitaka i neisplaćenim plaćama zaposlenicima. Privremena stečajna upraviteljica ispitat će i u roku od 30 dana dostaviti mišljenje postoji li razlog za otvaranje stečajnog postupka, te ima li stečajni dužnik imovine kojom bi se mogli pokriti troškovi postupka i dijelom vjerovnici.

Prema podacima koji su dostavljeni sudu, proizlazi da dužnik ima uredsku opremu vrijednu 13.377 kuna, potraživanja u iznosu od 988.357,51 kuna te neizvršenih osnova za plaćanje u iznosu od 5.092.851,51 kuna.

 

Reagiranje: U Zadarskom tjedniku ne rade oni koje "Riječani nisu prihvatili"

Poštovani,

u članku pod naslovom "Nekadašnji izdavač Zadarskog lista ima 5 milijuna kuna duga i 13 tisuća kuna imovine", objavljenom na portalu 057 info 21. srpnja 2022., nalazi se nekoliko netočnih navoda koje bismo, u interesu javnosti, željeli ispraviti.

Tako se navodi: "Tvrtka je završila u blokadi nakon što je Novi list, zbog nagomilanih dugova za tiskanje, preuzeo vlasništvo nad zadarskim dnevnim listom te većinu zaposlenika prebacio u matičnu kuću.".

Želimo upozoriti da "Novi list", Nakladničko dioničko društvo, Rijeka, Zvonimirova 20/A nije bio nikakva "matična kuća" Zadarskom listu, što je lako razvidno iz Impressuma u kojem jasno stoji da je izdavač RTD d.o.o. Zadar, Trg tri bunara 5. kako je bilo sve dok istog nisu oduzeli na ime starih dugova nastalih 2016.-2019. Vrijedi napomenuti da su sva potraživanja koja su nastala nakon 2019. podmirena, kao i dio starog duga iz 2019. u iznosu od 549.717 kuna.

Nadalje se navodi kako "Zaposlenici koje Riječani nisu prihvatili ostali su u starom društvu, ali kako ono nije imalo nikakvih prihoda ubrzo je završilo u blokadi i stečaju. Dio tih zaposlenika nakon toga je pokrenuo Zadarski tjednik."

Činjenica je da se među onim zaposlenicima koji su pokrenuli Zadarski tjednik ne nalaze oni koje "Riječani nisu prihvatili", nego oni koji su odbili preuzeti ugovore s Novim listom, ali isto tako i oni koji su nastavili raditi u Zadarskom listu i zatim otišli iz njega te djelatnici koji uopće nisu imali veze ni s jednim ni drugim.

U rečenici "RTD je u stečaju završio s oko pet milijuna kuna gubitaka i neisplaćenim plaćama zaposlenicima," također se iznosi neistina jer svi zaposlenici RTD-a primaju uredno svoj mjesečni dohodak do dana današnjega.

Očekujemo da ćete ove ispravke netočnih navoda, radi točnog informiranja javnosti, objaviti na svom portalu.

Sa štovanjem,

Uredništvo Zadarskog tjednika