Tankerska plovidba, HSTec i Olimp ovogodišnji su dobitnici Zlatne kune koje je dodijelila Županijska gospodarska komora najboljim poduzećima za rezultate postignute u 2020. godini.

Nakon više od 10 godina, to je priznanje u kategoriji velikih poduzeća dobila zadarska brodarska kompanija Tankerska plovidba. HSTec, perjanica visoke proizvodne tehnologije peti put zaredom dobitnik je Zlatne kune u kategoriji srednjih poduzeća u kojoj su neprikosnoveni. Njihov direktor Mladen Šarlija istaknuo je kako je u korona godini bilo teško poslovati i još teže zadržati radna mjesta, ali su uspjeli i ove godine obaraju rekorde.

Olimp je drugu godinu zaredom dobio Zlatnu kunu u kategoriji malih poduzeća. Tvrtka Hrvoja Petričića u Benkovcu izgradila je ogroman pogon u kojem se radi i distribuira čitava lepeza tzv. potpaljivača. Njegova kćerka, direktorica Simeona Petričić najavila je implementaciju digitalizacije i automatizacije te edukaciju kadra kako bi dobili zelenu kocku kojom će se razlikovati od konkurencije.

U ime laureata zahvalio se direktor Tankerske plovidbe Mario Pavić, kojeg je oduševio nastup AKA Crescendo. Studentski vokalni sastav, prema njegovim riječima, najveći je dobitnik i iznenađenje svečane sjednice ŽGK održane u hotelu Kolovare.

Za 2020. godinu direktor Tankerske plovidbe je rekao kako će se o njoj pisati knjige i snimati filmovi.

- Nama je ukinuta mobilnost, što je srž pomorstva, kazao je Pavić i najavio kako će kroz linijsku plovidbu u koju su ušli lani kada su osnovali novu firmu, danas TP line, bolje povezivati zadarske otoke.

Posebno priznanje danas je pripalo trima poduzećima koji su prije 45 godina bili u jednom i bili su nositelji zadarskog turizma i ugostiteljstva. Danas je to Punta Skala u čije ime je priznanje preuzeo tehnički direktor Joško Jadreško. Za Jaderu priznanje je uručeno Mati Nižiću, dok je u ime Hotela Zadar, domaćina svečanosti zadarskog gospodarstva, priznanje primio financijski direktor Branimir Dević.