Udruga Hrvatski izvoznici u srijedu je dodijelila nagrade Zlatni ključ na 16. godišnjoj konvenciji održanoj u Zagrebu.

Tvrtka Končar dobitnik je nagrade Zlatni ključ kao najbolja velika izvoznica u 2020., vodnjanska IT kompanija Infobip kao srednje velika izvoznica, a softverska tvrtka Axilis u kategoriji najboljeg malog i mikro izvoznika. Na popisu preostalih 18 najvećih izvoznika, na kojem su primjerice Pliva i Podravka, nalaze se i dvije zadarske tvrtke. 

Cromaris koji sjedište tvrtke ima u Zadru, nagrađen je kao najbolji izvoznik u Italiju u 2020. godini, a Aluflexpack Novi d.o.o., zadarska firma sa sjedištem u Umagu kao najbolji izvoznik u Francusku u 2020. godini.

- Kako se radi o jednoj prijelomnoj godini, godini krize, 2020. je bila problematična za većinu tvrtki te se sve usporedbe poslovanja i izvoza radi i za 2019. Već je 2019. zabilježen pad izvoza u odnosu na godinu prije. Bilježimo pad trgovine za 11 posto, a usluga za 20 posto. Razlog za to je bipolarni svijet koji osim na političkom planu, ima i velikih implikacija na gospodarstvo. Hrvatski izvoznici jesu svijetli primjer hrvatskog gospodarstva, ali rade u puno gorim uvjetima nego što to službene statistike pokazuju i to nas mora zabrinuti, rekao je Darinko Bago, predsjednik Hrvatskih izvoznika na Konvenciji ove interesne udruge.