Bez obzira na visoke temperature i činjenicu da je sezona već krenula, respektabilan broj ugostitelja i turističkih djelatnika došao je poslušati edukativne radionice vrhunskih govornika i uživati u brojnim kvalitetnim proizvodima mnogih izlagača, prikazanih u sklopu Wine EnoGASTRO Vip Eventa koji je proteklu srijedu održan u hotelu Kolovare u Zadru.

Govornici su bili Mira Šemić, Filip Savić, Mario Meštrović, Manuela Maras, Filip Sarilar i Nikolina Paleka, te su oni na svojim radionicama nastojali dio svog znanja prenijeti i ostalim ugostiteljima i vinarima u svrhu poboljšanja usluge.

U pauzama između radionica gosti su mogli isprobati proizvode brojnih izlagača: Vina Prelac, Vinarija Gospoja, Matić vina, Sosich Wines, Ščurek vino iz Slovenije, Kopjar, Blato 1902, PP Orahovica, Vinarija Vivoda, Galić vina, Vinarija Florijanović, Kervin, Masvin, Vinarija Škaulj, Kraljevski vinogradi, Vina i likeri Fiolić, Cromaris, PG Orehovec, Tiskara Sušak, Gastro tim, Katunar estate Winery, Đanić rakija i likeri, Riba Dražin, Marikomerc, Metro, Mini mljekara Veronika, Auto centar Serdarević ovlašteni zastupnik Peugeot vozila, Vinarija Iuris, Dukat Hrvatska sa sirevima President, Scorpio ugo oprema iz Rijeke, Maraska, Sirana Gligora i voda Jana.

Glavni cilj organizatora događaja Dantesa Begića (agencija - Ricerca Mercato) bila je edukacija, zatim promocija enogastronomije i lokalnih proizvođača, podizanje kvalitete ponude i usluge i međusobno povezivanje partnera izlagača i ugostiteljskog sektora.
Kvalitetu ovog događanja prepoznali su mnogi te su tako partneri ovog eventa Hrvatska turistička zajednica, Zadarska županija, Grad Zadar, Obrtnička komora Zadarske županije, a sam projekt je i pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma i Ministarstva poljoprivrede te nekoliko općina i gradova kao donatori projekta.

- Uz druženje sa izlagačima posjetitelji su mogli poslušati brojne radionice vrlo kvalitetnih govornika. Vrlo lijepu prezentaciju odmah na početku smo imali od GASTRO-Tima iz Pazina o MEIKO perilici čaša koja je pobudila veliki interes, o sljubljivanju sira i vina govorila nam je fenomenalna vinska dama Mira Šemić, zatim chef Dragan Jovanović prezentirao je o Sousvide kuhanju i vakumiranju moderne generacije, dok je Filip Savić pričao o potencijalu Rose vina. Bilo je tu i ostalih zanimljivih tema poput: važnost pravilnog servisa u ugostiteljstvu (Mario Meštrović), prezentacija Povratak zaboravljene Svrdlovine (Nikolina Paleka i Manuela Maras), novi trendovi u miksologiji (Filip Sarilar), javljaju organizatori.

Također, treba napomenuti kako su održani humanitarni Cooking Show i humanitarna degustacijska večera sljubljivanja hrane i vina u čijoj su pripremi sudjelovali gastro chef Dragan Jovanović, kuhar Marikomerca Tomislav Karamarko, kuhar Luka Dančulović, Željko Sabalić te kuhari hotela Kolovare.

- Gosti su mogli uživati u vrhunski pripremljenim jelima koja su bila sljubljena sa vrlo kvalitetnim vinima kao i u promociji enogastronomije Zadarske županije i Dalmacije. Sommelieri Filip Savić, Mira Šemić i Mario Meštrović uz stručno vođenje Manuele Maras svojim pojašnjenjima su dočarali uzvanicima zbog čega je određeno jelo sljubljeno s nekim vinom i kako da kvalitetno sljubljujemo vino i hranu, poručuju organizatori.

Prikupljeni iznos zajedno s prikupljenim financijskim sredstvima na svim ostalim eventima biti će doniran Udruzi osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije za novu „Sobu čuda".

Organizator Dantes Begić i Agencija Ricerca Mercato poziva sve koji su voljni pomoći da mogu to učiniti uplatom novčane donacije sa naznakom „za sobu čuda" na račun Udruge IBAN: HR3324840081105429603 SWIFT: RZBHHR2X - RBA dd a sve info možete dobiti na [email protected]