U jeku najneizvjesnije godine Županijska komora objavila je "Analizu gospodarstva Zadarske županije u 2019. godini", u kojoj je ostvarena najveća godišnja dobit gospodarstva Zadarske županije u modernoj hrvatskoj državi - 976,5 milijuna kuna.

U 2019. godini su rasli i prihodi od prodaje u inozemstvu i to za 2,6%, povećan je broj zaposlenih za 7,3% na rekordnih 27.197 zaposlenika, također uz rast prosječne neto mjesečne isplaćene plaće od 3 %. No unatoč tome ona je ostala ispod državnog prosjeka.

Posljednjih pet godina, navode iz Županijske komore, razdoblje je neprekidnog rasta gospodarske aktivnosti, ali i relativno velike iskazane dobiti, koja je svoj vrhunac imala u zadnjoj, 2019. godini. Pratila ju je i najveća zaposlenost, najveći prihodi, najveća aktiva i bolja struktura pasive. No, svemu tome na kraj je stala korona.

- Sa strepnjom očekujemo rezultate tekuće, 2020. godine. Učinak pandemije koronavirusa imat će velik negativan učinak na svjetsko, hrvatsko, pa i gospodarstvo Zadarske županije. Uz smanjenje gotovo svih pokazatelja uspješnosti, možemo očekivati i promjene u strukturi gospodarstva, navode iz Županijske komore.

Iz Komore ipak ističu kako je odlika gospodarstva održavanje visokog stupnja zaposlenosti u kriznim vremenima.

- Unatoč velikim poslovnim problemima u kriznom razdoblju, gospodarstvenici-poslodavci zadržali su približno isti broj zaposlenika. Relativno male oscilacije broja zaposlenih, manje su nego na državnoj razini i značajno manje nego u sektoru obrtništva, na što poslodavci u gospodarstvu mogu biti ponosni. Utjecaj pandemije koronavirusana gospodarstvo u 2020. godini rezultirao je i smanjenjem broja zaposlenosti. U Zadarskoj županiji, dobrim dijelom ovisnoj o prihodima u turizmu, očekivao se veći pad zaposlenosti. Zahvaljujući relativno dobroj turističkoj sezoni (na razini oko 60% fizičkog prometa iz 2019. godine), ukupna zaposlenost je i u ljeto 2020. godine očuvana na razini većoj od zaposlenosti u 2017. godine, navodi se u rezultatima analize objavljene na linku.