Stečajna upraviteljica Vigensa Radojka Danek izradila je po nalogu vjerovnika stečajni plan kojim će se pokušati spasiti ova tvrtka i zaštititi tražbine koje se ne bi mogle namiriti rasprodajom imovine. U najkraćem, plan je vjerovnicima drugog isplatnog reda otpisati 75 posto potraživanja, dio potraživanja švicarskog fonda DDM Invest III AG unijeti u temeljni kapital, ali i nakon dvije godine razlučnim vjerovnicima - DDM Invest III AG i Venciju Mediću isplatiti preko 47 milijuna kuna. Kako će Vigens zaraditi taj novac u dvije godine nije navedeno, pa se čini kako će Danek za bruto naknadu od 677.250 kuna, koju je zaradila u godinu i pol dana vođenja stečajnog postupka, samo kupiti vrijeme do trenutka kada navedeni novac bude trebalo namaknuti.

U Stečajnom planu navodi se kako je Vigens započeo s radom 2001. godine kupnjom tvrtke Bokanjac d.d. u stečaju na javnoj licitaciji, preuzimajući zatečeno stanje i radnike. Društvo je bilo u derutnom stanju s gotovo neupotrebljivim strojevima i opremom i vrlo niskim stupnjem proizvodnje koje je bio ispod granice rentabilnosti s gotovo nikakvim mogućnostima oporavka bez značajnih novih investicija u proizvodnji, opremi i infrastrukturi. U razdoblju od 2001. do 2016. godine, društvo je uložilo iznimna financijska sredstva u obnovu proizvodno-tehnološke cjeline te je u samu proizvodnju uloženo više od 29 milijuna kn vlastitih sredstava uz dodatno financiranje Zagrebačke banke d.d..

U navedenom razdoblju društvo je povećalo matično stado s početnih 470 grla do prosječno 1100 uz početnu proizvodnju od 1800 do 9800 litara po grlu. U ovom trenutku Vigens ima 611 grla, od toga 295 krava, 185 teladi, 84 junice, 45 junaca te dvije junice frimartinke. Vrijednost stada je 3,4 milijuna kuna.

U razdoblju od 2016. do 2018. godine na području djelovanja društva dogodile su se tri uzastopne elementarne nepogode katastrofalnih posljedica u biljnoj proizvodnji koje su se nastojale sanirati u dvogodišnjem periodu obnove. U istom periodu na nacionalnoj razini došlo je do naglog urušavanja cijene mlijeka zbog enormnog uvoza viškova iz EU a što je dovelo do naglog i drastičnog pada prihoda od prodaje zbog čega se nije moglo nastaviti do tada uredno servisiranje obveza prema banci i dobavljačima. Došlo je do otkazivanja kredita i blokade žiro računa, te otvaranja stečajnog postupka.

Stečajni dužnik ima nekretnine na kojima postoji razlučno pravo Zagrebačke banke d.d. koja je svoje potraživanje prodala DDM Invest III AG i razlučno pravo Venci Medića. Upitno je i podmirivanje tražbina razlučnih vjerovnika s obzirom na to da je preko FINA-e putem javne dražbe bio oglašen treći poziv za javnu dražbu gdje je početna vrijednost znatno niža od visine tražbina. Zaključenje stečajnog postupka prihvaćanjem stečajnog plana određivanjem namirenja vjerovnika, za sve vjerovnike je najbolji mogući model okončanja stečajnog postupka, navodi Danek.

Tijekom postupka namireni su vjerovnici prvog višeg isplatnog reda, a najveće iznose dobili su nekadašnja direktorica Elvira Sterle (303.845,96) i Venci Medić (250.642,79). U red onih kojima će se otpisati 75 posto potraživanja ulaze Grad Nin )632.703 kn), Vodovod (238.489), Elektra (226.763) itd.

Što se tiče tražbina razlučnih vjerovnika, dio tražbine DDM Invest III AG-a od 7,2 milijuna kuna pretvorit će se u kapital tvrtke, dok će se isplata od 45 milijuna kuna, kao i dva milijuna kuna Venciju Mediću, izvršiti nakon počeka od 24 mjeseca. Nagrada stečajnom upravitelju za poslove obavljene u stečajnom postupku nakon prihvaćanja stečajnog plana iznosi 677.2500 kn bruto.