Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) ocijenila je dopuštenom koncentraciju poduzetnika kojom Venilia Investments iz Luksemburga stječe kontrolu nad Marinom Šibenik, Marinom Dalmacija i Marinom Borik.

Venilia Investments je dio CVC grupe. Riječ je o društvu posebne namjene osnovanom upravo za potrebe ove transakcije. Kupljene tri marine, među kojima su dvije zadarske, posljednjih osam godina nalazile su se pod kontrolom Dogus Holdinga.

Turski investitori u Hrvatsku su ušli upravo preko šibenske marine Mandaline, da bi od Zdenka Zrilića 2012. godine kupili Marinu Dalmacija u paketu s Borikom, a onda i paket dionica ACI-a, nacionalnog lanca marina kojeg su svojedobno htjeli u cijelosti preuzeti. U ožujku prošle godine Dogus je prodao svoj udjel u ACI-ju, a početkom ove godine i poslovanje svoje tvrtke D-Marin u Grčkoj, Hrvatskoj i Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Iz Agencije ističu kako će provedba koncentracije imati učinak na hrvatskom tržištu usluga luka nautičkog turizma. Poduzetnici koji su predmet preuzimanja raspolažu s tri luke nautičkog turizma, dvije na području Zadarske i jedna na području Šibensko-kninske županije.

Provedenom analizom AZTN je utvrdio da hrvatsko tržište pružanja usluga luka nautičkog turizma obilježava asimetričnost i fragmentiranost. Na tom je mjerodavnom tržištu ACI d.d. vodeći tržišni takmac koji, prema broju vezova i ostvarenom ukupnom prihodu, ostvaruje tržišne udjele od 20 do 30 posto. Ciljni poduzetnici, Marina Šibenik, Marina Dalmacija i Marina Borik će nakon provedbe koncentracije ostvarivati zajednički tržišni udjel od 10 do 15 posto i time postati sljedeći najznačajniji takmac. Preostali dio tržišta čini veći broj manjih poduzetnika koji pojedinačno ostvaruju udjele manje od 5 posto.

Luke nautičkog turizma su ravnomjerno raspoređene duž Jadranske obale, a upravo su Zadarska i Šibensko-kninska županija među najznačajnijim županijama prema broju luka nautičkog turizma, broju vezova i ostvarenom prihodu.

Venilia Investments ranije nije bio prisutan na mjerodavnom tržištu te će provedbom koncentracije samo preuzeti tržišne udjele ciljnih društava. Dakle, provedbom koncentracije neće doći do promjene u strukturi mjerodavnog tržišta, ali će se nastaviti konkurentski pritisak na ACI d.d. kao vodećeg takmaca, priopćili su iz AZTN-a 28. veljače.

Podsjetimo, protiv prodaje Marine Dalmacija pobunili su se sindikati koji su takvu transakciju ocijenili nezakonitom zbog toga što poslodavci nisu obavijestili Radničko vijeće. Više o tome na linku.