ZADAR - Zagrebačka banka (ZABA), kao i većina institucija sa sjedištem u Zagrebu, odrekla se svog prostora na Poluotoku kojeg prodaju nakon što su prešli u najam kod Grada Zadra. Prostor u kojem je nekad bila Jugoplastika, promijenjenog naziva Diokom, u blizini crkve sv. Krševana prodaje se po početnoj cijeni od 885 tisuća eura. U opisu prodaje, navodi se kako je to poslovni prostor u prizemlju koji se sastoji od izložbeno-prodajnog prostora površine 328,38 m2, te je pod zaštitom Ministarstva kulture. S obzirom na arheološke ostatke u samom prostoru i povijesni značaj, konzervatori su ti koji daju uvjete za prenamjenu tog prostora. Može li biti restoran? Nije nemoguće s obzirom da se u ostatku zgrade kojoj je suvlasnik Grad Zadar, nalaze uredi.

Zagrebačka banka je u gradskom središtu imala dva prostora. Iz prvog je iselila prije 11 godina u City Galleri na Relji, a iz ovog kojeg sad prodaju, preselili su ljetos na Branimirovu obalu. Tamo su licitirali za gradski prostor u kojem je i prije bila banka, te su dali najbolju ponudu. Za zakup prostora od 236 kvadrata, Zagrebačka banka je ponudila 29 eura/m2.

Nakon što su prostor uredili, na otvorenju poslovnice ZABE, bio je i gradonačelnik Branko Dukić, što nije uobičajena praksa, s obzirom da se radi o gradskom prostoru. Tim više, jer je Zagrebačka banka postala najveći kreditor Grada Zadra koji ima račun u OTP banci. Sa Zagrebačkom bankom, Grad Zadar je ugovorio kredit od 24 milijuna kuna za gradnju katoličke osnovne škole. ZABA je bila najpovoljnija i za novi kredit koji će Grad Zadar uzeti za uređenje ulica na iznos od 150 milijuna kuna s kamatom od 1.05 posto, dok je OTP banka dala ponudu na 1.06 posto kamate za to dugoročno zaduženje.