Tvrtka Cromaris deset godina od osnutka sedma je tvrtka u svijetu u uzgoju orade i brancina, a ujedno i najbrže rastuća te izrazito izvozno orijentirana. Više od tri četvrtine ukupne proizvodnje plasira se u inozemstvo, a glavno izvozno tržište je Italija. Na inozemnim tržištima ostvaruje se 81 posto količinske prodaje i 83 posto prihoda od prodaje.

U razvoj ove kompanije Adris je od osnutka 2009. do danas uložio milijardu kuna, dok je prodaja povećana gotovo deset puta uz brojne tehnološke i proizvodne inovacije:

- Cromaris je rastao prosječno 22 posto godišnje. Rezultat je to strategije rasta i razvoja temeljene na vrhunskoj kvaliteti proizvoda uz najkraći mogući rok dostave od ulova do krajnjeg potrošača. Do njega naša će riba doći za 24 sata, što garantira svježinu i kvalitetu, a upravo je ta mogućnost ono što nas izdvaja od glavnih konkurenata: Turske i Grčke. Budući rast temelji se na snažnijoj prisutnosti na izvoznim tržištima poput Italije, Francuske i Njemačke. U narednom petogodišnjem razdoblju planiramo investicije vrijedne gotovo 400 milijuna kuna, rekao je Goran Markulin, direktor Cromarisa medijima koji su se danas okupili kako bi obišli Cromarisovo mrjestilište u Ninu, središte tvrtke i pogon za preradu ribe u Gaženici, kao i uzgajalište Dugi otok.

Mrjestilište u Ninu najveća je Cromarisova dosadašnja investicija, vrijedno je 18 milijuna eura

Ova se tvrtka odlikuje proizvodima visoke dodane vrijednosti: svježe očišćenom i pakiranom ribom, filetima i odrescima. Posebno se to odnosi na proizvode u novom skin pakiranju. Kvalitetna bijela riba - brancin, orada i novopridošla hama, sada se može kupiti filetirana i očišćena od kosti. Proizvod je pokriven tankim slojem zaštitne folije tako da se može osjetiti i doživjeti već na prodajnom mjestu. Uz navedeno, ističe prednosti Cromarisove ribe i potrošaču donosi informacije o pojedinoj ribljoj vrsti i načinu uzgoja. Temeljena na njemačkoj tehnologiji, nova linija vrijedna je više od tri milijuna kuna. Poručuje korisnicima kako je "ova riba alfa i omega njihovog zdravlja", "diplomirala je kvalitetu", a uz to je i "uzgojena u čistom moru".

- Upravo smo jučer dobili najznačajniji certifikat u industriji akvakulture, ASC. Riječ je o najzahtjevnijim normama uzgoja vezanima uz zaštitu okoliša. Cromaris je prva tvrtka u industriji mediteranske ribe koja je uspješno certificirala sva svoja uzgajališta, naglašava Markulin.

Na uzgajalištu riba provede između 18 i 24 mjeseci, a do Dugog Otoka nalazi se 39 kaveza promjera 38 metara u kojima se proizvodi 3000 tona bijele ribe

Cromaris je u prvom polugodištu 2019. godine ostvario prodaju od 4.334 tone, što je za 16 posto više u usporedbi s prvih šest mjeseci prošle godine. Na izvoznim tržištima ostvaren je količinski rast od 18 posto. Također, ostvarena je neto dobit iz redovnog poslovanja od 12,2 milijuna kuna, što je za 44 posto više u usporedbi s istim prošlogodišnjim izvještajnim razdobljem. U ovoj će godini tvrtka dostići razinu prodaje od gotovo 10.000 tona ekvivalenta svježe ribe ili WFE-a, što ujedno predstavlja brojku koja je deset puta veća nego prije deset godina. Na početku rada tvrtka brojila je 184 zaposlenih, no ta se brojka do današnjeg dana popela na 520 ljudi, doznalo se na današnjem obilasku.