Zadarska županija izbila je u žižu javnosti jer je prva u Hrvatskoj po statističkom podatku o porastu broja novo registriranih poduzeća za 14 posto. Kao hrvatski rekorder, Zadar je u 2018. godini imao 730 novih poduzeća, što je podatak Ministarstva pravosuđa u sklopu kojeg je sudski registar. Predsjednik Županijske gospodarske komore, Dario Jurin na Gospodarskom vijeću danas se također pohvalio tim podatkom, navodeći kako je 500 tvrtki više nego lani predalo završne račune.

- Željeli smo biti prvi sa svježim podacima nakon što ste vi predali završne račune, Jurin je time opravadao pritužbe pojedinih članova Vijeća na održavanje skupa po ovoj vrućini.

Svi pokazatelji o poslovanju zadarskog gospodarstva u prošloj godinu su u uzlaznom trendu, osim najvažnijeg - ukupna dobit je pala za 25 posto. Iako je novozaposlenih 10 posto više na zadarskom području (u 2018. godini bilo je 25 584 zaposlenih a 3 674 registriranih nezaposlnih), Jurin je apelirao na odlijev domaće radne snage  te na pad demografije s kojom smo se, prema riječima Jurina, uvijek ponosili. Prema podacima o migracijama, Zadar je i dalje interesantan kao mjesto za živjeti i raditi,  dodao je Jurin.

Trgovina, koja je bila vodeća djelatnost, ustupa sve više mjesto marikulturi, ribarstvu i turizmu. Međutim, prvi podaci o turističkom prometu za zadarsko područje ukazuju na pad od 2 posto za noćenje i dolazak u odnosu na prvih pet mjeseci prošle godina. Jurin je u razgovoru kojeg je vodio prije početka sjednice GV, dobio potvrdu o tome kako nedostaje radne snage u turizmu i građevinarstvu ali i drugim djelatnostima.

- Možemo reći da smo svi to zajedno kasno prepoznali. Država će, takve su barem najave početkom godine krenuti s novim paketom poreznih mjera, vjerojatno će namjera biti i da se i smanji PDV, a istodobno da se rastereti ovaj dio poreza na plaću. A ono što je moja sugestija je molba vama da vi napravite ono što možete , koliko možete u okviru vaših neto plaća, kazao je predsjednik Jurin.

Predstavljajući Zvonimira Savića, gosta na skupu u hotelu Kolovare, posebnog savjetnika premijera za ekonomska pitanja, predsjednik  zadarske komore je rekao kako je u razgovarajući s političarima prije skupa, on istaknuo kako je najvažnije da je Savić "naše gore list".