Nekadašnji ponos zadarskog ribarstva Marituna odavno ne postoji, a imovina se godinama prodaje preko Trgovačkog suda. U uzgoju tuna ostali su samo najuspješniji a ova je tvrtka u stečaj otišla sa 190 milijuna kuna duga vjerovnicima, od čega se čak 130 odnosilo na potraživanja osnivača, tvrtke Tankerkomerc.

U potrazi za dijelom imovine odvijala se i mala drama, jer stečajni upravitelj Milan Ljubičić nikako nije mogao ući u trag brodu Jozica, koji je bio u vlasništvu tvrtke. Tek nedavno pronađen je kod Podvodnog istraživačkog kluba Mornar te je ponovno vraćen u stečajnu masu.

- Brod je do te mjere devastiran i oronuo što daje sliku poslovnog stanja uprave i tvrtke podvodnog kluba MORNAR. Koja drskost i „upinjanje iz petnih žila direktora"da prepusti brod totalnom uništenju i smetlištu? O razgovoru koji je bio oštar i rezolutan u ovom susretu, nije imao odgovora nego je mucao na moja pitanja i dugu koji je dužan platiti. Nije imao odgovora. Smogao je snagu da prilikom radnji izmještanja broda organizira barikade i zapreke. Na sreću imamo splitsku policiju, pismenu i hrabru i nadsve zakonitu, koja je znala odgovoriti podvalama i lažima direktora i svih struka koje je angažirao da omete izmještanje broda Jozica. Policiji nije trebalo dugo da shvate zakonitu utemeljenost ovlaštenja kojim sam ovlastio osobu da preuzme brod. Zapreke su bile uklonjene efikasno, brzo i bez zastoja suvišnih pitanja. Tko je rekao da ne funkcionira pravna država? Ovaj primjer može poslužiti kao exemplar. Na žalost pojedinačan i usamljen, navodi u pomalo neuobičajenom izvješću stečajni upravitelj.

- Maratonske besplodne parnice u predmetu broda Jozica nisu još okončane u dijelu ispostavljanja računa podvodnom klubu Mornar za štetu koju je učinio na tom brodu i dugu koji je ostao neizmiren. Unovčenjem broda Jozica okončalo bi se cjelokupno unovčenje imovine dužnika Marituna d.o.o. u stečaju, navodi Ljubičić.