ZADAR - Krajem siječnja održat će se redovita glavna skupština tvrtke Luka Zadar na kojoj će doći do kadrovskih promjena u odnosu na dokapitalizaciju koju su proveli kineski investitori.

Iz Nadzornog odbora opozivaju se član NO Jie Bao s prebivalištem u Kanadi te Yongxi Ruan, kojem je prebivalište u Kini. Skupštini dioničara predloženo da umjesto dvojice Kineza u NO Luke Zadar uđu Zoran Žakula i Damjan Krivić, obojica odvjetnici iz Zagreba. U NO ostaju predsjednik Fan Yang, koji se u Kanadi bavi nekretninama kao i njegov zamjenik Zvonimir Zlopaša iz Zagreba preko čije agencije je provedena dokapitalizacija Luke, otkupom dionica manjih dioničara. U NO ostaje Tihomir Vorih i Zlatko Matošić, koji spadaju u TOP 10 dioničara Luke. Većinski vlasnik je Zadar Seaport s udjelom od 75 posto, prema informacijama Središnje depozitarne agencije. Tu je tvrtku krajem siječnja osnovala kompanija Zhongya Holding sa sjedištem u Hong kongu.

Zbog čega je došlo do takvih promjena četiri mjeseca nakon glavne skupštine na kojoj je potvrđena dokapitalizacija i izbor NO Luke, postoje različite spekulacije. U svakom slučaju svoj upliv u toj priči imao je Mario Rendulić, lobist za Kinu koji je figurirao kao budući predsjednik NO Luke u prijedlogu za skupštinu dioničara 30. kolovoza ove godine, ali dioničari na skupštini nisu izabrali njega nego Kineza. Kao što će uz promjenu statuta o mogućnosti imanja dva do pet direktora, s jedinog mjesta direktora otići Nikola Dragičević. Iz neslužbenih, ali pouzdanih izvora doznajemo kako će to biti Mario Devošić koji je prije dva mjeseca otišao iz zadarske brodske kompanije Tankerska Next Generation u koju je kao financijski direktor 2015. godine došao iz Ine.

Što će od ovog svega biti od zadarske Luke, nije jasno niti nakon najnovije promjene vlasnika. A zbog čega je tvrtka Luka zanimljiva bila slovenskim fondovima, pa taksisti iz Maribora a sada Kinezima, i to je pitanje bez konkretnog odgovora. Najveća vrijednost Luke Zadar je koncesija koju su dobili od Države za obavljanje lučke djelatnosti uz određene uvjete.