ZADAR - Tvrtka Luka Zadar oglasila je Glavnu skupštinu 30. kolovoza na kojoj će se potvrditi dokapitalizacija te tvrtke te u skladu s novom vlasničkom strukturom i sastav Nadzornog odbora u koji ulazi četvorica Kineza.

Dokapitalizacija je provedena nakon odluke prošlogodišnje skupštine te je prošlog tjedna upisana u sudski registar. Temeljeni kapital je povećan s 21.2 milijuna za 44.4 milijuna kuna na iznos od 65 711 800 kuna.

Na prošloj izvanrednoj skupštini, dokapitalizaciju Luke predložio je Tihomir Vorih iz Greguroveca, koji je otkupljivao dionice od malih dioničara po cijeni od 500 kuna po jednoj. U dokapitalizaciji, nominalna vrijednost je bila 200 kuna po jednoj dionici. S ulaskom kineskog kapitala u Luku Zadar ovih se dana pohvalio na HTV-u i ministar mora, prometa i pomorstva Oleg Butković. 

- Sve je onako kako smo dogovorili. Nakon skupštine ćete dobiti priopćenje, kazao nam je jutros direktor Luke Nikola Dragičević.

U samom oglasu za skupštinu navedeno je kako „zbog uklanjanja bilo kakvih sumnji u vezi opstojnosti odluka s Izvanredne skupštine od prije godinu dana, na redovnoj skupštini potvrđuju odluke o dokapitalizaciji. Na najavljenoj skupštini opoziva se o odluka izbora člana i predsjednik NO Zvonimira Zlopaša. On je bio predložen na izvanrednoj skupštini kao  vlasnik zagrebačke agencije nekretnina Luxury Real Estate preko koje se trebala provesti dokapitalizacija od 35 milijuna kuna.

Ali je tu Mario Rendulić iz Zagreba koji postaje član a možda i predsjednik NO na četiri godine. Zadarskoj javnosti on je poznat kao lobist na kineskom tržištu i predsjednik Kinesko-jugoistočne europske poslovne asocijacije (CSEBA). U Nadzorni odbor je ušao i Jiangxiong Hu, direktor tvrtke Zhongya nekretnine, ujedno i vlasnik nekoliko kineskih kompanija i suvlasnik burze u Hong Kong. U novom sazivu NO nama više ni Tihomira Voriha koji je na prošloj skupštini dao odlučujući prijedlog o dokapitalizaciji. Od starih članova u novom Nadzornom odboru je ostao Slavko Matošić kao predstavnik radnika.

Tko je dokapitalizirao Luku Zadar, tko su novi vlasnici i kakva je sudbina te tvrtke kojoj je najveća vrijednost koncesija u Gaženici i Gradskoj luci, to još nije jasno. Luka Zadar nakon prodaje većinskog paketa dionica, pa izmjenom vlasnika u Sloveniji, prolazi još jedan krug privatizacije.

U sudskom registru Luke upisana je i zabilježba o tužbi pred Trgovačkim sudom u Zadru. Tužbu je krajem rujna podigao Zadranin Blaženko Mrkić iz TOP 10 dioničara redovnih dionica Luke  radi utvrđenja ništetnosti odluka redovne glavne skupštine Društva od 31. kolovoza 2017. godine.