ZADAR- Trgovačko društvo Pelagos net farma d.o.o., čija je sjedište na Gaženičkoj cesti , 15. lipnja je Zadarskoj županiji dostavilo prijedlog za prijenos koncesije na trgovačko društvo Cromaris d.d., čije je sjedište također na Gaženičkoj cesti.
Skupština Zadarske županije o tom će prijedlogu odlučivati u srijedu kada je zakazana sjednica s 44 točke dnevnog reda.
Iz obrazloženja tvrtke Pelagos net, čiji su suvlasnici Ante Gotovina i Milan Mandić, navodi se kako nemaju dovoljno tune za uzgajalište na ta dva polja koja su dobili u koncesiju 2912. godine kod Lavdare Vele koja je dio arhipelaga Dugog otoka. To je Županijskim planom najveća morska površina, namijenjena uzgoju bijele ribe kao i tune, a na kojoj se neprekidno mijenjaju nositelji koncesije.
Lani je Kali tuna svoju koncesiju od 20 godina na šest polja prepustila Cromarisu i Pelagos net farmi. O tome je također odlučivali skupština Zadarske županije. .
Tvrtka generala Gotovine na tom uzgajalištu proširila je svoje kapacitete uzgajališta. Međutim dva polja od ukupno 120 000 metara četvornih površine infrastrukturno im se ne uklapa u postojeći tehnološki proces, ističe se u njihovom obrazloženju. Pelagos net je dobio koncesiju za ta dva polja, 5 i 6, još 2012. godine. Koncesijska naknada koju će plaćati Cromaris, tvrtka u vlasništvu grupacije Adris iz Rovinja koja u uzgoju bijele ribe ima sve bolje rezultate, sastoji se od stalnog dijela u iznosu od 56.250 kuna godišnje i promjenjivog dijela naknade u iznosu od 0,50% od ukupnog godišnjeg prihoda