U prostorijama Hrvatske gospodarske komore - Županijske komore Zadar 23. i 24. travnja održao se početni sastanak partnera europskog projekta Blue boost u kojem HGK- Županijska komora Zadar ima ulogu vodećeg partnera. 

Sedam projektnih partnera iz Hrvatske, Italije, Grčke i Albanije okupili su se kako bi službeno započeli s aktivnostima projekta čija će provedba trajati do 31. listopada iduće godine. Ukupna je vrijednost projekta približno 1,5 milijuna, a sufinancira se iz europskog programa Interreg Adrion. 

Projekt nastoji potaknuti inovativni potencijal mikro, malih i srednjih poduzeća te start-upova iz sektora plavoga gospodarstva s Jadransko-jonskog područja, kojima će se ponuditi aktivnosti obrazovanja u tzv. plavim laboratorijima i hakatonima, a okosnica je objava natječaja za dodjelu vaučera plave inovacije za oko pet projekata tvrtki iz Zadarske županije od po devet tisuća eura. Njime će odabrane tvrtke u suradnji s konzultantom izabranim iz projektne baze provesti inovaciju u svom poslovnom procesu. Shema vaučera obuhvatit će tradicionalne sektore Plavog gospodarstva, ribarstvo i brodogradnju, ali i nove: akvakulturu, brodogradnju i robotiku u jadransko - jonskom području provedbe projekta.

Županijska komora Zadar provodi još dva projekta sufinancirana sredstvima Europske unije, 4helix+ i Mistral, usmjerena na sektor Plavoga gospodarstva- potencijalnoga pokretača ekonomskog razvoja i generatora novih radnih mjesta.