ZADAR - Nikad više zaposlenih, nikad veći prihod i dobit ( te najviše novootvorenih poduzeća) bilo je prošle godine, tako se statističkim podacima pohvalio predsjednik Županijske gospodarske komore Dario Jurin. 

Sve to važi za tvrtku LTH Metalni lijev iz Benkovca koja je treću godinu za radom dobila plakatu Zlatne kune za najbolje zadarsko veliko poduzeća. I sve te rezultate mi smo već danas nadmašili, kazao je slavodobitnik - direktor te tvrtke Milivoj Knežević. 

On je kao i prošlih godina impresionirao okupljene na svečanosti zadarske komore podacima koje iznio o toj tvrtki kojoj je na žalost uz 500-njak zaposlenih pronalazak određenog profila radne snage ponekad razlog za zaustavljanje proizvodnog procesa. Izdanak nekadašnjeg Bagata kojeg je spasio i uzdigao Željko Uzelac, već godinama radi dijelove za europsku auto - industriju. Koliko god su taj proizvodni proces automatizirali pa je Benkovac prvi u Hrvatskoj po broju robota, podsjetio je Knežević, toliko se već spremaju za skoru budućnost. Treba zauzeti pozicije za elektro vozila i autonomnu vožnju, najavio je direktor prvonagrađene tvrtke.

U kategoriji srednjih poduzeća nagradu komore je dobio zadarski proizvođač visoke tehnologije HSTec koji je, kako je kazao direktor Mladen Šarlija, proširio svoj proizvodni pogon za još 1000 metara četvornih i 15 novih radnih. Tvrtka je obilježila 20 godina nakon kojih je jedan od osnivač i direktor Željko Goja prepustio kormilo Šarliji, a on postao predsjednik NO i kako nam je rekao nakon preuzimanja još jednog priznanja - „pripravnik za mirovinu".

Prvi put je Zlatnu kunu dobio Adria Libar u jakoj konkurenciji malih poduzeća. Radi se o pomorskom centru koji ima svoje podružnice, 18 zaposlenih i 40 kvalitetnih predavača - vanjskih suradnika. Nagradu je preuzela direktorica Renata Knežić Rak.

Posebna priznanja ŽGK za obljetnice uspješnog djelovanja dobili su tvrtka Maraš iz Vrsi  za 30 godina rada a Tvornica mreže i ambalaže, registrirana u Tkonu za 55 godina rada. Priznanja su preuzeli Šime Maraš i  Darko Eškinja.