ZADAR - U 17. godini stečaja koji je vodi nad Zadarkomercom, tvrtkom koju je kao ekskluzivnog zastupnika Fiata vodio Ante Jurjević, došlo je do dramskog zapleta, koji međutim, ne vodi prema kraju tog jednog od najdužeg stečaja koji se vodi na Trgovačkom sudu u Zadru.

Zadarkomerc je na početku ovog stoljeća završio u stečaju s milijardu i 180 tisuća kuna duga, od kojeg najveći dio otpada na Gluminu banku u stečaju. Oni su tražili ispravak tablice svojih potraživanja prema kojem je 2001. godine to bio iznos od 231 milijuna kuna. Prema objavljenoj korekciji, dug je povećan za 556 milijuna na ukupan iznos od 787, 6 milijuna kuna (?).

Banke kao najveći vjerovnici Zadarkomerca nisu htjeli zaključenje njegovog stečaja. Potraživanje Glumine banke prebačeno je u parnični spor na sudu. Stečajni upravitelj Blaž Savić odustao je od tužbe prema Glumina banci prije dvije godine, svjestan kako Zadarkomerc u stečaju nema novca ni za podmirenje troškova parničnog postupka, a kamoli za podmirenje potraživanja Glumina banke. Ona se kao vjerovnik složila s povlačenjem tužbe i priznavanjem tražbine. Zbog svega toga tražbina je uvrštena u treći isplatni red. Na upit stečajnog suca Tomislava Jurline je li stečajni upravitelj rezervirao sredstva za namirenje tražbine Glumine banke u stečaju, odgovor stečajnog upravitelja je kako nije osigurao novac za Glumina banku kao ni ostale iz tog trećeg isplatnog reda. Vjerovnici iz dva prva isplatna reda su podmireni prodajom imovine Zadarkomerca.