Ilirija d.d., turistička kompanije iz Biograda na Moru, jučer je u Zagrebu svečano potpisala Povelju raznolikosti Hrvatska u organizaciji Hrvatskog poslovnog savjeta za održivi razvoj, koji je nositelj projekta u Hrvatskoj, kao dio regionalnog projekta koji obuhvaća Hrvatsku, Sloveniju i Rumunjsku a održava se uz potporu Europske komisije. Povelja raznolikosti kao inicijativa prisutna je u 16 zemalja Europske unije kojoj je do sada pristupilo 7.000 tvrtki.

Povelja raznolikosti je dokument koji potpisuju poslovne organizacije čime se obvezuju na provođenje politike raznolikosti i nediskriminacije unutar svojih poslovnih sustava. Od kompanija koje su pristupile i potpisale Povelju očekuje se da donesu politiku o poštivanju raznolikosti, provode i promiču načela raznolikosti te da izvještavaju o svojim aktivnostima u ovom području.

Goran Ražnjević, predsjednik Uprave Ilirije d.d., jedan je od potpisnika Povelje raznolikosti a ujedno i jedan od pet Ambasadora Povelje raznolikosti u Hrvatskoj izjavio je: 

"Turizam počiva na raznolikosti i ona je sastavni dio poslovanja posebno kad govorimo sa aspekta gosta odnosno tržišta dok kad govorimo o unutarnjoj raznolikosti kompanije odnosno raznolikosti među našim zaposlenicima ona se očituje u zapošljavanju zaposlenika različitijh dobnih skupina, obrazovanja, iskustva, podrijetla itd. koji su svaki sa svojom različitošću doprinjeli stvaranju današnje Ilirije. U svojih 60 godina postojanja kompanija je pozitivno vrednovala različitost kao bogatstvo znanja i iskustva usmjeravajući je u stvaranje zajedništva, vredujući svakog pojedinca isključivo kroz rad, zalaganje, odnos prema gostu i želju da bude sastavni dio jednog šireg tima.

Biti Ambasador Povelje raznolikosti i njen potpisnik u prvom redu doživljavam kao priznanje poslovnom sustavu koji je kao takav prepoznat u hrvatskoj poslovnoj zajednici što je ujedno i priznanje svim sadašnjim i bivšim zaposlenicima kompanije u ovih 60 godina njenog postojanja koji su svojim znanjem, iskustvom i radom doprinjeli stvaranju ne samo uspješne kompanije već i kompanije koji su mnogi prepoznali kao društveno odgovoran poslovni sustav koji nadasve poštuje raznolikost kao svoje bogatstvo i priliku."

U Iliriji čiji viši menadžmet čini dvanaest osoba osam je žena odnosno 67% su žene koje drže vodeće menadžerske pzicije u svim njenim sektorima, a na razini kompanije na dan 31.12.2016. godine pedeset posto svih zaposlenika činile se žene. 

- Također, ne postoji razlika u plaći i po drugim pravima naših zaposlenika po spolu, dobi, vjerskom ili bilo kojem drugom uvjerenju za isti posao odnosno radno mjesto. Ovo je samo jedan od pokazatelja da Ilirija kao kompanija njeguje politiku raznolikosti polazeći od toga da je naša raznolikost naše bogatstvo i naša prilika da budemo kao poslovni sustav bolji, snažniji, efikasniji i otvoreniji. Danas je Ilirija jedan od tek 34 poslovna sustava, vodeća u svojim djelatnostima u Hrvatskoj, i organizacije u Hrvatskoj potpisnice Povelje raznolikosti Hrvatska, poručuju iz tvrtke.