ZADAR - Poslijepodne je održana Skupština dioničara tvrtke Luka na kojoj je izglasana dokapitalizacija od 45 milijuna kuna, koja bi trebala značiti ulazak kinskog kapitala (preko tvrtke Jiangxiong Hu) u Gaženicu.

Dokapitalizacija je, otkupom dionica malih dioničara po 500 kuna za jednu dionicu, krenula je još ovog proljeća. Odlukom skupštine zagrebačka tvrtka Luxury Real Estate, čiji je temeljeni kapital 20 tisuća kuna, a čiji je vlasnik Zvonimir Zlopaša postao član NO Luke, ta će tvrtka otkupiti novu seriju dionica, po nominalnoj vrijednosti od 200 kuna, čime bi došli do upravljačkog paketa 75 posto plus jedna dionica od 45 milijuna kuna u temeljenom kapitalu tvrtke. On se sa sadašnjih 21,2 milijuna kuna povećava na 66,2 milijun kuna. Time dosadašnji suvlasnici Slovenci, koji god bili, postaju manjinski s udjelom od nekih 17 posto. Do sada su imali 53 posto udjela koji je im je blokiran prema odluci slovenskog suda.

Nadzorni odbor Luke potvrdio je uoči skupštine ulazak kineskog kapitala te su se pozvali na podršku koju su dobili od Zadarske županije i Grada Zadra.

- S ciljem poticanja pozitivne poslovne klime, Zadarska županija otvorena je za investitore koji na transparentan i zakonit način žele širiti svoje investicije i ulagati u razvojne projekte na našem području, jer je upravo razvoj gospodarstva i moderne infrastrukture jamac kvalitetnom življenju na ovim prostorima. Želim istaknuti kako je Luka Zadar privatna tvrtka i Zadarska županija nema mogućnost utjecanja na vlasničku strukturu, poručio je župan Božidar Longin, kojeg smo pitali da se o tome očituje i kao predsjednik Upravnog vijeća Lučke uprave Zadar koja je tvrtki Luka dodijelila i koncesiju  nad lučkim područjem u dijelu teretne luke Gaženica.

Kako je glavni razlog dokapitalizacije koncesijska obaveza prema kojoj Luka mora investirati u područje pod koncesijom, pitali smo predsjednika Upravnog vijeća LUZ-a koliko su njihove najave u koliziji s planovima Lučke uprave.

Longin nam je potvrdio kako Luka Zadar d.d. uredno plaća sve račune za prvenstvenu koncesiju u teretnoj luci po osnovi stalnog i promjenjivog dijela koncesijske naknade.

- Luka Zadar je u obavezi ulaganja prema Elaboratu o ekonomskoj opravdanosti produženja Ugovora o prvenstvenoj koncesiji za cijelo vrijeme koncesijskog roka do 2039. godine u ukupnom iznosu od 215.750.000 kuna.

Trenutni obujam posla i poslovni rezultati ne omogućavaju navedena ulaganja. Slijedom toga, društvo je pristupilo traženju poslovnih partnera koji su spremni investirati te kako bi se pokrenuli ciklusi ulaganja, informacija je koju smo dobili od Longina. On kao predsjednik UV napominje kako je terminal za ro-ro promet je u nadležnosti LUZ-a. Luka Zadar nema koncesiju na tom dijelu lučkog područja LUZ.

Iz Luke su, naime, najavili veliko ulaganje kineskih partnera. U prvoj fazi bilo bi to 215 milijuna kuna, čime će ova luka postati ozbiljan igrač na istočnoj obali Jadrana.
Nakon toga, u drugoj fazi se očekuju ulaganja od 200 milijuna eura koja će Luku Zadar pretvoriti u suvremenu lučku kompaniju. Kineski partneri prepoznali su Luku Zadar zbog njezinog povoljnog strateškog položaja, kazali su u svom očitovanju za javnost iz NO Luke.