ZADAR - Tvornica na kraju Grada, kako znamo tepati najuspješnijoj zadarskoj proizvodnoj tvrtki HSTec, izgradila je novi pogon, koji će za mjesec dana biti u funkciji.

Nakon 20 godina od osnivanja te tvrtke, rasta i razvoja kojeg su ostvarili na inozemnom tržištu, investicijom od 1.5 milijuna eura, dobit će se dodana vrijednost tvrtke. U brojkama to znači novih tisuća četvornih metara radnog prostora i 25 novih radnih mjesta. Postojeći pogon od 2 000 kvadrata tvrtke HSTec, podignut je na ratnoj ruševini SAS-a, za svega tri mjeseca, podsjeća direktor Željko Goja, koji nam je omogući da uđemo  u novi proizvodni pogon. Stari i novi pogon bit će povezani mostom.

Tvrtka je počela s desetak zaposlenih, sad ih ima 75, a lani je prosjek plaće bio 7 600 kuna, što je daleko iznad zadarskog prosjeka. Ukupno stotinu sadašnjih i budućih zaposlenika, u novom pogonu dobiti će znatno bolji radni standard. Među ostalim kantinu, parkiralište, novi pristup tvornici s uređenim okolišom.

Novi pogon gradi se od prošle jeseni, a izvođač radova je tvrtka Sarađen. U dograđeni dio hale smjestiti će se odjel servisa i optimizacije pogonske tehnike. Servisiranje je nova i jedinstvena usluga u regiji, istaknuo je direktor HSTec-a, navodeći kako su čak servisirali strojeve iz Hondurasa. U novom pogonu će se raditi montaža, dok će u postojećem ostati više prostornog kapaciteta za proizvodnju. U dijelu stare hale radi se rekonstrukciju, što je također dio projektne dokumentacije koju je za HSTec radila zadarska tvrtka ACES.

Tvrtka HSTec kao inovativno, izvozno orijentirano poduzeće u području pogonske tehnike, specijalnih obradnih strojeva i robotske automatizacije, napravila je iskorak prema novoj priči male tvrtke velikih poduhvata za koje je zaslužan pogon mladih inženjera i iskusnih kreativaca i poduzetnika.

Projekt proširenja proizvodnih kapaciteta HSTec-a sufinancira Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj s 35 posto bespovratnog udjela u ukupnoj investiciji od 10.4 milijuna kuna. Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava potpisan je s Ministarstvom gospodarstva, poduzetništva i obrta i Hrvatskom agencijom za malo gospodarstvo, inovacije i investicije.