Startup Cognism Zadranina Stjepana Buljata osigurao je investiciju od pola milijuna dolara doznaje Netokracija.

U startup za inteligentno pronalaženje prodajnih kontakata, s britanskom i makedonskom adresom te osnivačima iz Hrvatske, Makedonije i Velike Britanije, uložili su South Central Ventures, Netcetera, ali i drugi investitori poput kineskog Chinese Tsingbay Venture Capitala.

Riječ je o lead generation usluzi koja, kako obećava, ubrzava prodaju na način da ne samo dojavljuje informacije o potencijalnim korisnicima, nego to čini u pravo vrijeme - kad su oni spremni postati korisnici. Time se skraćuje prodajni ciklus, a Cognism od informacija nudi sve potrebno za prvi kontakt, uključujući i kontekst.

Buljat je startup pokrenuo prije godinu i pol s Jamesom Isilayom, današnjim CEO, nakon što su se upoznali putem jedne od mreže za feeelancing, nakon čega su počeli raditi na proizvodu... No, nije sve išlo po planu:

- Radili smo na jednoj ideji koja zapravo nema nikakve veze s proizvodom koji sad imamo. Na tome smo obojica radili uz posao, u sitne noćne sate. Nažalost, to što smo razvijali, nakon što je sve bilo napravljeno, propalo je jer je klijent odustao, iako smo imali pismo namjere. Tada smo razgovarali o tome hoćemo li ćemo završiti suradnju ili možda pokušati nešto novo. Na svu sreću, James je imao kontakt u Financial Timesu koji je spomenuo da traže rješenje za "izvlačenje" citata iz novinskih članaka. Kako smo mi u sklopu prethodnog proizvoda razvili jednu komponentu za obradu teksta putem NLP-a, ponudili smo im to uz sitne modifikacije. Oduševili su se i postali naš prvi klijent, prepričava Buljat.

Nakon toga, nastavilo se na razvoju proizvoda, a James i Stjepan su dali otkaze u tvrtkama u kojima su radili ne bi li se u potpunosti posvetili Cognismu. To se pokazalo kao dobra odluka, kaže Stjepan, a investicija to i potvrđuje. Sada slijedi proširivanje tima, razvoj novih proizvoda, ali i pronalazak novih korisnika. Više informacija potražite na linku.